CHP örgütüne tüzük genelgesi

CHP örgütüne tüzük genelgesi

Ocak ayında gerçekleşen 35. Olağan Kurultay'ın ardından yeni tüzük için çalışmalara başlanan CHP'de, örgütün talepleri alınıyor- İl ve ilçe başkanlıklarına genelge gönderilerek, "üyelik, parti organları, kongreler ve kurultay, parti adaylarının belirlenme

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP'de, 10 Mart 1993'te yürürlüğe giren parti tüzüğünün değiştirilmesi için harekete geçildi.

Partinin il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen genelgede, "üyelik, parti organları, kongreler ve kurultay, parti adaylarının belirlenmesi, disiplin işlemleri ve harcamalar" gibi başlıklarda görüşlerini genel merkeze iletmeleri istendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 16-17 Ocak'ta gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultay sonrasında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarına verdiği "daha anlaşılır, daha sade, günün gerçekleriyle örtüşen bir tüzük" talimatı üzerine harekete geçildi.

Talimatın ardından Hukuk ve Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcılığı, 10 Mart 1993'te yürürlüğe giren CHP Tüzüğü'nü değiştirmek için çalışma başlattı.

Örgütün il ve ilçe başkanlıklarına birer genelge gönderilirken, genelgede, "tüzüğün birçok defa değişikliğe uğraması nedeniyle birbiriyle çelişik ve ayrıntılı hükümler içermesi, yönetmelikle düzenlenmesi gereken hususları içermesine ve gelişmelere ayak uydurma esnekliği ve yeteneği zayıf, hantal bir yapı oluşmasına neden olduğu" belirtildi.

Bu nedenlerle yeniden, sadece temel kavramları ve kurumları içeren işlevsel bir tüzük yazılması ihtiyacı doğduğu ifade edilen genelgede, bunun için seçim atmosferinin ve yarışının yaşanmadığı bir "tüzük kurultayı" yapılması gerektiğine işaret edildi.

- Siyasi Partiler Kanunu'na uygunluk açısından değerlendirilecek

Tüzük kurultayını yaz aylarında yapması beklenen CHP'de, il ve ilçe başkanlıklarından koordineli çalışma yaparak, "genel ilkeler, üyelik, parti organları, kongreler ve kurultay, parti adaylarının belirlenmesi, parti grupları, disiplin işlemleri, gelir kaynakları, harcamalar ve hesap işleri, eğitim, yerel yönetim örgüt ilişkileri" konularında yer almasını istedikleri düzenlemeleri belirlemeleri talep edildi.

Hali hazırda gelmeye devam eden önerilerin, ön hazırlığı yapılan komisyonlarda, Siyasi Partiler Kanunu'na uygunluk açısından değerlendirileceği ve bu öneriler ışığında bir yeni tüzük metni oluşturulacağı bildirildi.

- PM üye sayısı düşecek

Söz konusu metin ise örgütle paylaşıldıktan sonra ve kurultay için oluşturulacak tüzük hazırlık komisyonunda, son şeklini alacak.

Düzenlenecek tüzük kurultayında delegelerin onayına sunulacak tüzük, kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek.

CHP'nin yeni tüzüğünde beklenen en önemli değişiklik ise Parti Meclisi (PM) üye sayısı. Şu anda 60 olan PM üye sayısının, yeni tüzükle 40'a indirilmesi düşünülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı