CHP seçimleri gözardı etmiyor

CHP seçimleri gözardı etmiyor

"Aksaklıklarının giderilerek parlamenter sistemin güçlendirilmesi" tezini savunan CHP, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği referandumunun yanı sıra, bir erken genel ve yerel seçim ihtimalini de gündeminde tutuyor- Genel Başkan Yardımcısı Aksüng

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN/MEHMET TOSUN - "Aksaklıklarının giderilerek parlamenter sistemin güçlendirilmesi" tezini savunan CHP, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği referandumunun yanı sıra, bir erken genel ve yerel seçim ihtimalini de gündeminde tutuyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili ifadeleri ve hükümet kanadından yapılan açıklamalar anamuhalefet partisini hareketlendirdi.

Kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmeler ve verdiği demeçlerde sık sık "CHP'nin parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yana olduğunu" vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti örgütünün olası seçimlere hazırlıklı olmasını istediği de öğrenildi.

Parti kulislerinde ilkbaharda halk oylaması, sonbaharda ise hem erken yerel hem de genel seçim beklentisi ağırlık kazanıyor.

- "Kendine göre planlanmış bir hikaye olarak gözüküyor"

Başkanlık tartışmalarıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, konunun sağlıklı bir zeminde tartışılacağı ortamın bulunmadığını savundu.

"Parlamento askıya alınmış vaziyette. Şimdi bu pozisyonda memleketin lehine olacak bir tartışma ortamı yok." diyen Aksünger, şöyle devam etti:

"Sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, parlamento, siyasi partiler... O ortam yok. Herkes bir çekince içinde zaten. Bir tarafından FETÖ, bir tarafından PKK, bir tarafından IŞİD, bir tarafından aslında bu içerideki siyasi kaos üzerine, tuz biber ekecek bir istekti bu başkanlık. MHP'nin bunu niye getirdiği aslında MHP'nin de değil, bence Devlet Bahçeli'nin bunu niye getirdiği meselesi aslında işin dönemeç noktası. Bu, arka planında mutlaka görüşülmüş, konuşulmuş, kendine göre planlanmış bir hikaye olarak gözüküyor."

- "CHP'nin tavrı net"

CHP'nin tavrının ilk günden beri net olduğunu vurgulayan Aksünger, parti olarak varsa parlamenter sistemin aksaklıklarının giderilmesi, ayrıca bir denge denetleme mekanizmasının geliştirilmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Aksünger, "Parlamentonun mutlaka sıkıntıları olan tarafları var ama bunların giderilmesi birinci öncelik olması lazım. Parlamento işlemediği için aslında sağlıklı kararlar çıkmıyor. Mevcutta fiili durum yaratanlar parlamentoyu pek taktıkları da yok, baktığımız zaman." dedi.

İktidarın, darbe girişimi ve sonrasında en önemsediği şeyin parlamento olduğunu belirten Aksünger, "Arkasından Yenikapı falan derken, şimdi her zaman yaptığını yapıyor ve bunu AKP kendine göre bir geçiş dönemi olarak görüyor." ifadesini kullandı.

CHP olarak başkanlık sistemine karşı duruşlarını devam ettireceklerini yineleyen Aksünger, olası bir referandumda "evet" çıkacağını ise tahmin etmediklerini bildirdi.

- "Başkanlıkla halledilecek sorun ne, onu koysunlar ortaya"

Erdal Aksünger, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Toplumun genel bütünlüğüne baktığımızda MHP tabanı da, HDP tabanı da, CHP tabanının da bunu istemediğini çok net geçmiş dönemden biliyoruz. MHP'nin kendi iç dinamikleri de bunu istemiyordur. Hatta geçen hafta açıklamalarda 'biz evet demeyeceğiz' şeklinde bir şey varken, şimdi 'gerekirse millete gitsin ama biz evet kampanyası yapmayız' tarzında garip bir söylemleri var. 'Bu ne perhiz ne lahana turşusu' derler insana. Türk milletinin parlamenter sisteme, cumhuriyetin değerlerine, demokrasiye sahip çıkacağına inanıyoruz. Burada herhangi bir problemimiz yok bizim. Şu anda gereksinim olan bir başkanlık değil. Başkanlıkla halledilecek sorun ne, onu koysunlar ortaya."

Esas sorunun anayasanın çiğnenmesi olduğunu ileri süren Aksünger, iktidar tarafından bugüne kadar anayasanın takılmadığını öne sürdü.

Anayasa değişikliği yapılarak bir başkanlık sistemine gidilmesi, hatta anayasaya geçici madde koymak gibi iktidarın çeşitli garip önerileri bulunduğu görüşünü dile getiren Aksünger, bunların ise yeni bir siyasal krize neden olabileceğine dikkati çekti.

Sorunlu bir dönemden geçildiğini aktaran Aksünger, "Hem içeride hem dışarıda barışı ortaya koymak varken, içeride tekrar kaotik bir ortam yaratıp restleşmenin, bence bu ülkeye hiçbir faydası yoktur. Oturup akli selim düşünmesi lazım, bizim tavrımızda herhangi bir değişiklik yok." açıklamasını yaptı.

- "Araştırma sonuçları gerçekçi değil"

Olası halk oylaması ihtimalini de değerlendiren Aksünger, başkanlık sistemiyle ilgili kamuoyu araştırmalarının sağlıklı olduğuna inanmadığını belirtti.

Aksünger, "Başkanlık sistemiyle ilgili yüzde 50'lerde bir destek olduğu, hatta daha yüksek olduğunu iddia edenler var ama referandum olması durumunda biz bunun karşısında durup mutlaka halka anlatmanın bütün yöntemlerini bulacağız. 'Millete rağmen bir şey olmaz' ilkesi kabuldür ama referandumda bunun sonuna kadar karşısında duracağımızı söyleyebiliriz. Ondan sonra 'evet' mi çıkar 'hayır' mı çıkar onlar ayrı şeyler." diye konuştu.

12 Eylül referandumuyla yapılan değişikliklerin yanlışlığının iktidar tarafından görüldüğünü dile getirten Aksünger, teknik bir konuda vatandaştan çok iyi tahlil beklemenin ise hayalcilik olacağını savundu.

Aksünger, "Şimdi gidiyorsunuz HSYK'nın içerisinde Adalet Müsteşarı yer alsın mı, almasın mı? Neye göre halk bunun kararını verecek? Teknik bir konu bu." dedi.

- Genel başkandan seçim talimatı

"Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu konularda her zaman partinin hazırlıklı olması gerektiği talimatını veriyor, verdi de." diyen Aksünger, bu yöndeki çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi.

Erdal Aksünger, "Sadece referandum değil, yerel, genel seçim meselesi de dahil olmak üzere hazırlıklarımızı her zaman yapıyoruz ve tetikteyiz. Bu süreçte böyle, partimiz buna hazırlıklı. Tüm yönetim kadromuz ve örgütümüzle hazır durumdayız." ifadelerini kullandı.

- "Referanduma zemin hazırlıyorlar"

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da, Türkiye'de bir sistem tartışmasını doğru bulmadıklarını, sadece mevcut parlamenter demokratik sistemin güçlendirilerek, özgürlükçü bir yapıya kavuşturulmasını istediklerini aktardı.

Anayasanın ve yasaların darbe hukukundan arındırılması gerektiğinin altını çizen Sındır, temel hak ve özgürlükleri koruyan, güçler ayrılığı ilkesine sadık, Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesinin de üzerine çıkaracak, laik, sosyal hukuk devletinden yana olduklarını vurguladı.

Sındır, her gün bir sistem tartışması yapılmasına rağmen, ortaya net, somut bir şeyler konulamadığını belirterek, "Kamuoyunda bunu sürekli tartıştırıyorlar. 'Partili Cumhurbaşkanı' diyorlar şimdi de. Ne olursa olsun, rejim değişikliğine neden olacak, anayasal kurumları ortadan kaldıracak, güçler ayrılığı ilkesini değiştirecek, otokratik bir yönetim anlayışını getirecek hiçbir tartışmanın içinde olmayız." değerlendirmesini yaptı.

İktidarın, başkanlık sistemini tartıştırarak "referandum için zemin hazırladığını" savunan Sındır, CHP'nin özgürlükçü, birinci sınıf demokrasiyi yaşatmak istediğini, bu tartışmalara girmeyeceğini kaydetti.

Kamil Okyay Sındır, cumhuriyetin kurucu ilkelerinin yer aldığı Anayasa'nın ilk 4 maddesini ise kesinlikle tartışmaya açtırmayacaklarını sözlerine ekledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı