CHP'den "Cizre" raporu

CHP'den "Cizre" raporu

Bölgede incelemelerde bulunan CHP heyetinin hazırladığı rapordan:- "Cizre hızla afet bölgesi kapsamına alınmalı ve bölgedeki tüm çatışma alanları aynı kapsamda değerlendirilmeli. Evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşların, yaşam koşullarını kolaylaştı

ANKARA (AA) - CHP tarafından hazırlanan "Cizre" raporunda, "Cizre hızla afet bölgesi kapsamına alınmalı ve bölgedeki tüm çatışma alanları aynı kapsamda değerlendirilmeli. Evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşların, yaşam koşullarını kolaylaştırmak için yiyecek, ilaç, giyecek, barınma gibi her türlü yardım yapılmalı, aşevleri ve ihtiyaç merkezleri kurulmalı" değerlendirmesi yer aldı.

CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından görevlendirilen bir heyet, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından yoğun çatışma altında kalan mahallelerde incelemeler yapmak üzere Şırnak'ın Cizre ilçesine gitti.

Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok başkanlığında, İstanbul Milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan'ın yer aldığı heyet, ilçedeki incelemelerinin ardından bir rapor hazırladı.

Cudi, Sur, Nur ve Yafes mahallelerinde, sivil vatandaşların yaşam alanlarının tahrip edildiği kaydedilen raporda, eşyalarını almadan göç eden birçok ailenin, ilçeye döndüklerinde barınma sorunu yaşadığı vurgulandı.

Raporda, ilçedeki halkın elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanamadığına, okulların yıkılması nedeniyle eğitim ve öğretim hizmetlerinin durduğuna dikkati çekilerek, yaşamını yitiren vatandaşların sayısı ve kimlik tespitiyle ilgili sorunların yaşandığı öne sürüldü.

Cizre'de yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik önerilerin yer aldığı raporda, "Cizre hızla afet bölgesi kapsamına alınmalı ve bölgedeki tüm çatışma alanları da aynı kapsamda değerlendirilmeli. Cizre'de yaşamını sürdürmeye çalışan veya oluşan şartlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşların, yaşam koşullarını kolaylaştırmak için yiyecek, ilaç, giyecek, barınma gibi her türlü yardım yapılmalı, aşevleri ve ihtiyaç merkezleri kurulmalıdır" önerisinde bulunuldu.

- "Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı"

Halen tamamlanmamış DNA tespitlerinin bir an önce yapılması, belirsizliğin giderilmesi, sağlıklı bilgi akışı için bağımsız insan hakları izleme heyetleri ve basına olanak sağlanması gerektiğine değinilen raporda, şunlar ifade edildi.

"Vatandaşların ve özellikle çocukların içinde bulunduğu duygusal travma göz önünde bulundurularak bölgeye psikolojik danışmanlık hizmetleri verecek uzman heyetler gönderilmelidir. Vatandaşların içinde bulunduğu kopuş ve yokluk duygusunun giderilmesi için kamu çalışanları ve güvenlik güçlerinin özel eğitim ve tutum içinde olmaları sağlanmalıdır. Bölgede terörle mücadele gerekçesiyle insan hakları ihlallerinde bulunan, hukuk dışına çıkan güvenlik görevlileri varsa bu konuda gerekli idari ve hukuki soruşturmalar derhal açılmalı, gerekli işlemler yapılmalıdır. Cizre'de yaşananlarla ilgili olarak kamuoyuna bilgi aktarılırken iç politikaya yönelik propaganda anlayışı terk edilmelidir. Objektif bilgi akışı sağlanarak, bölge halkının toplumsal düzeyde ayrımcılığa uğramasına neden olan, diğer bölgelerimizde yaşayan yurttaşlarımızın bölge insanına karşı ön yargı geliştirmesi sonucunu doğurabilecek propaganda amaçlı yayınlara son verilmelidir."

TBMM çatısı altında, bölgedeki yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de görüşleri alınarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, sağlık, eğitim, insan hakları ihlalleri, yeniden imar gibi konularda sistemli bir çalışma yürütülmesi önerisinin yer aldığı raporda, bölge insanına nefes alanı açacak önlemler ve olanaklar sağlanması, yardım ve teşvik paketlerinin uygulanması istendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı