Çiçekten 100 milyon lira gelir sağladılar

Çiçekten 100 milyon lira gelir sağladılar

Pazar yerinde satışını yaptıkları mevsimlik çiçekleri, kooperatifleşerek Türkiye geneline yayan, hatta ihracat kalemleri arasına yazdıran İzmir Bayındır'daki çiçek üreticileri, belediyelerin taleplerine yetişmeye çalışıyor- BAYÇİKOOP Başkanı Sümerkan: - "

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Pazar yerinde satışını yaptıkları mevsimlik çiçekleri, kooperatifleşerek Türkiye geneline yayan, hatta ihracat kalemleri arasına yazdıran İzmir Bayındır'daki çiçek üreticileri taleplere yetişmeye çalışıyor.

İlkbaharda Türkiye genelinde belediyeler park ve bahçe düzenlemesine gittiğinden, sokaklar birbirinden güzel renklerle canlandı. Bu görsel şov Türkiye'nin en önemli çiçek üretim merkezi konumundaki Bayındır'ın 31 mahallesinde yer alan 600 civarındaki irili ve ufaklı üretim merkezlerine de büyük hareketlilik kazandırdı.

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) Başkanı Ersoy Sümerkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çiçek üretimiyle ilgili iki merkez bulunduğunu ve bunlardan birinin Bayındır olduğunu ifade etti.

Pazarlarda çiçek satışıyla tanınmaya başlanan ilçenin, üreticilerin güçlerini kooperatif çatısında birleştirmesi ve belediyelerin peyzaja önem vermeye başlamasıyla ismini zirveye taşıdığını aktaran Sümerkan, bu sayede Bayındır'a büyük bir misyon üstlendiğini ve Türkiye'ye çiçeği tanıttığını söyledi.

Sümerkan, ilçede yıllık 50 milyon mevsimlik çiçek ve yer örtücü ile 20 milyon çalı üretiminin gerçekleştirildiğini anlatarak, "Bayındır'ın portföyü dış mekan süs bitkileri yani mevsimlik yer örtücü, çalı ve ağaç grubudur. İç mekan süs bitkisi Bayındır'da yoktur çünkü onun yatırımı çok fazladır, burada genelde aile üretimi yapıldığı ve pazarı bulunmadığından üretim gerçekleştirilmiyor. Bayındır'dan Türkiye'nin hemen her yerine bitki gidiyor. Yer örtücü dediğimiz bitkide Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılıyoruz. Bu konuda başka yerlerde çok az üretim yapılıyor." dedi.

- "Özellikle Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediliyor"

Bayındır'da üretilen bitkilerin özellikle Türk Cumhuriyetlerine ihraç edildiğini anlatan Sümerkan, ilçenin çalı türündeki ürünlerinin kalitesiyle ön plana çıktığını söyledi.

Sümerkan, en çok yer örtücü bitkilerin yanı sıra limon selvi, ardıç, fesleğen, petunya, kadife, zinya gibi türlere ilgi olduğunu aktardı.

Üretilen bitkilere belediyelerin büyük talep gösterdiğini ve bunlara cevap vermekte zaman zaman zorlandıklarını ifade eden Sümerkan, sektörün geçen yıl ilçeye 100 milyon lira girdi sağladığını bildirdi.

Sümerkan, üretilen bitkilerin fiyatlarının arz ve talep oranına göre şekillendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bir belediye geliyor anında olmadık bir rakamda bitki istiyor, bazen de hiç istemiyor. Bunun için bütün belediyeler önceden siparişlerini verecekler ki üreticiler ona göre üretim yapsın. Yani ürettiği bitki elinde kalmasın. Yalnız İstanbul ve İzmir değil, tüm belediyelerin bu şekilde çalışması gerekiyor. Bugün bir belediye arayıp 150 bin bitki istiyor. Planlama olmadığından üretici o kadar üretmemiş. Bunu bize ocak ayında söylemiş olsa 150 bin değil 15 milyon bitki üretme şansımız var."

- "Sektör sürekli büyüyor"

Çiçek üreticisi Ceyhun Dinçkal ise, mevsimlik çiçeklerde şubat ayında başlayan satış periyodunun mart ayından itibaren saksılı türlerle sürdüğünü anlattı.

Bayındır'da üretilen çiçeklerin Türkiye'nin her yerinde sokakları süslediğini belirten Dinçkal, "Satış rakamlarımızda bir önceki yıla oranla yüzde 80'e varan artış söz konusu. Türkiye'nin her yerinden fesleğen için yoğun sipariş alıyoruz ve bunu karşılamakta zorlanıyoruz. Sektör sürekli büyüyor, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyelerinin anlaşmalı alım, garantili sözleşmelerinden sonra Bayındır ekonomisine büyük bir girdi sağlandı." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı