Çiftçinin gözü 'Nisan Yağmurları'nda
Hem sonbahar hem de kış mevsiminde istenilen yağmur ile kar yağışlarının gerçekleşmemesi, Türkiye'deki ekili tarım arazilerini susuz ve nemsiz bıraktırdı. Çiftçiler, gözlerini Nisan ayında beklenen yağmurlara dikerek umutlarını yeşertiyor.
Sonbahar ve kış mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki ekili tarım arazileri, beklenen yağmur ve kar yağışlarını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Uzmanlara göre, istenilen miktarda yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle topraklar susuz ve nemsiz kalmış durumda. Özellikle kış mevsiminde ekili tahılları örten kar örtüsünün olmayışı, tarlalarda fare popülasyonunun artmasına da zemin hazırlamış durumda.
Çiftçiler, iklim değişikliğinin yol açtığı bu sorunlarla başa çıkmak için umutlarını Nisan ayında yağması beklenen bahar yağmurlarına bağlamış durumda. Ankara'nın Çubuk ilçesinde arpa, buğday ve nohut gibi tahıl ürünleri üreten çiftçi Harun Çalış, "Bir dirhem su yok burada. Nisan ayı ve Mayıs'ta yağarsa eğer kurtarır. Geçen sene nohudumuz olmadı, sıcak geçti hava. Nisan ve Mayıs'ta yağacak yağmuru bekliyor bütün çiftçiler. Ekinin yorganı olur kar. Fare çok bu sene. Kar yağmadığı için oluyor fare. Buralarda her tarafı karıştırıyor." şeklinde endişelerini dile getiriyor.
Tarım yazarı Mine Ataman, gelecek 20 gün içerisinde hava sıcaklıklarının daha da artması halinde ekili tahıllar için tehlike çanlarının çalabileceğine dikkat çekerek, "Çünkü bunlar Kasım ayında ekildi ve büyüme aşamasındalar. Kuraklık olursa eğer ciddi anlamda verim kaybı demek. Bu anlamda da çiftçi şu an yağışları bekliyor. Bir taraftan çünkü karda yağmamıştı." ifadelerini kullanıyor.
Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik ise Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yurt genelinde yağışların mevsim normalleri civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek." değerlendirmesinde bulunuyor.
Türkiye'nin geçtiğimiz yıl buğdayda 22 milyon tona yakın rekolte elde ettiği hatırlatılırken, uzmanlar, çiftçilerin umutla beklediği yağmurların gerçekleşmesi halinde aynı rekolte değerlerine ulaşılmasını bekliyor.
Kaynak: