Çiğ sevenlere kötü haber! Kestane kebap olmalı
Türk kültüründe ‘Kestane kebap, yemesi sevap’ ifadesiyle yerini bulan kavurma yönteminin kestanedeki polifenolleri ve antioksidan miktarını artırdığı, beslenmeyi bozan tanninleri azalttığı ortaya çıktı
Kış aylarının sevilen ve bir o kadar da faydalı lezzeti kestaneyi nasıl pişirmeli. Fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerinden zengin olan kestane oldukça faydalı bir kuruyemiş. Ancak besin değerlerini azaltmadan tüketmek isteyenler ‘kestaneyi en sağlıklı şekilde nasıl pişirebilirim?’ sorusuna hala tam bir cevap alabilmiş değil.
‘Kestane kebap, yemesi sevap’ deyişiyle muhteşem kokusunu ve buz gibi havalarda sıcacık lezzetini bilenlerin tercihi kestaneyi kavurmaktan yana olsa da, farklı pişirme yöntemlerini denemekten de geri durmuyor.
Kestaneyi çiğ yemeyi sevenler de aslında (haberi yazan editör gibi) az sayıda değil. Çiğ tüketmenin faydalarına dair oldukça fazla yayın olsa da son araştırma Türk kültüründe ‘Kestane kebap, yemesi sevap’ ifadesiyle yerini bulan kavurma yönteminin kestanedeki polifenolleri ve antioksidan miktarını arttırdığını, beslenmeyi bozan tanninleri azalttığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre kestaneden daha fazla faydalanabilmek için az da olsa pişirmek gerekiyor.
Ama hangi pişirme yöntemini kullanalım?
Kavurmak kestanedeki polifenolleri ve antioksidan miktarını artırıyor.
Kaynatmak ise kestanenin içeriğindeki polifenolleri ve antioksidan miktarını azaltıyor, nişasta içeriğini ise artırıyor.
Kestanenin içinde bütün kuruyemişlerde olduğu gibi beslenmeyi bozucu maddeler var, özellikle tannik asit. Suda bekleterek sonrasında pişirmek beslenmeyi bozuculardan daha çok kurtulmayı sağlıyor. Kestaneyi en az 1 saat suda bekletmek gerekli.
Glisemik indeksi 54 olan kestane orta grupta. Bu sebeple şeker hastalarının kestaneyi sınırsız tüketmemesi öneriliyor.
Kestane ağaçtan toplandıktan sonra 2 ay 20 derecede bekletildiğinde toplam nişasta içeriğinin azaldığı belirtiliyor. Buzdolabında bekletildiğinde bu olmuyor.
Kestanenin faydaları neler?
Kestane fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor.
Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması, potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynuyor.
Kestane kolesterolü düşürüp, kalp damar hastalıklarından koruyor.
Kestane tüketmek kan basıncını düzenler, kan dolaşımını hızlandırır.
İshali önler.
Unutkanlığı giderir.
Kestane glüten içermez, demir içeriği ile kansızlığı önler.
İçerdiği kalsiyum ile kemik, kas ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur.
Orta derecedeki glisemik indeksi nedeniyle uzun süre tokluk hissi verdiği için kestane kilo vermede yardımcı olabilir. Tabi kararında tüketmek kaydıyla.