Çinli Otomobil Firmalarına Ek Vergi Kanunu Değişti

Çinli Otomobil Firmalarına Ek Vergi Kanunu Değişti

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla yatırım teşvik belgesi alan Çinli otomotiv üreticileri, geçtiğimiz ay uygulamaya konulan yüzde 40'lık ek vergiden muaf tutuldu.

Yatırım teşvik belgesi alan Çinli otomotiv üreticileri için önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararla, bu firmaların ithal ettiği araçlar, geçtiğimiz ay uygulamaya konulan yüzde 40'lık ek vergiden muaf tutuldu.

Ekonomim'den edinilen bilgilere göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, bu muafiyetten yararlanacak. Hangi firmaların bu muafiyetten faydalanacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Hatırlanacağı üzere, 7 Haziran 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ile Çin menşeli otomobiller için yüzde 40 ek vergi getirilmişti. Bu kararın gerekçesi ise yerli üretimin korunması, dış ticaret dengesinin sağlanması ve cari açığın kontrol altına alınması olarak açıklanmıştı.

Ancak yatırım teşvik belgesi alan Çinli otomotiv üreticileri için özel bir düzenleme yapılarak bu firmaların ithal ettiği araçlar ek vergi kapsamına alınmadı. Bu sayede söz konusu firmaların Türkiye'deki yatırımları ve üretimleri teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Yatırım teşvik belgesi alan Çinli otomotiv üreticilerinin hangi firmalar olduğunu ve bu muafiyetten ne kadar süreyle faydalanacaklarını öğrenmek için yetkililerden açıklama bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.