Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı
TESK ve UNICEF tarafından hayata geçirilen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı'nın bilgilendirme toplantısı Antalya'da yapıldı- TESK Başkanı Palandöken:- "Ülkemizde bulunan 3,5 milyon mülteciyi, misafirimizi çocuklarıyla bir araya getirdiğimiz zaman, ön
ANTALYA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Ülkemizde bulunan 3,5 milyon mülteciyi, misafirimizi çocuklarıyla bir araya getirdiğimiz zaman, önemli bir Avrupa Birliği ülkesi nüfusu oluşuyor. Bunların hayata farklı bir açıdan yetiştirilmesi için meslek ve zanaat sahibi olması şartlarının iyileştirilmesi çok önemli." dedi.
TESK ve UNICEF tarafından hayata geçirilen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı'nın bilgilendirme toplantısı Antalya'da bir otelde gerçekleştirildi.
Toplantıya TESK Genel Başkanı Palandöken, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, ilgili bakanlıkların temsilcileri ve TESK'in il başkanları katıldı.
Palandöken, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, aile birlikteliğinin temelini çocuğun oluşturduğunu söyledi.
"İyi bir eğitim görmüş, topluma yararlı bir çocuğunuz varsa her şeyiniz vardır." diyen Palandöken, bu kültür ve geleneğin ülkenin olmazsa olmazı olduğunu belirtti.
Çocukların küçük yaşta para kazanmak için çalışmasından aile bireylerinin de rahatsız olduğunu vurgulayan Palandöken, "Onlar da çocukların hayata parayla tanışmasını kabullenmezler. Ama bu, ülkemizin gerçeği. Buna rağmen ülkemizde bulunan 3,5 milyon mülteciyi, misafirimizi çocuklarıyla bir araya getirdiğimiz zaman, önemli bir Avrupa Birliği ülkesi nüfusu oluşuyor. Bunların hayata farklı bir açıdan yetiştirilmesi için meslek ve zanaat sahibi olması şartlarının iyileştirilmesi çok önemli." diye konuştu.
UNICEF ile bu çocukları mesleklere yönlendirmekte fayda gördüklerini anlatan Palandöken, hükümetin de bu konuda önemli gelişmelere imza attığını kaydetti.
Çocuklar için TESK olarak ilgili bakanlıklarla bir arada çalıştıklarını belirten Palandöken, şöyle konuştu:
"Toplumun her kesimi tarafından üzülerek seyredilen bu çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için alternatif programların yapılması için çalışmalar devam edecek. Ülkemiz buna özen gösteriyor. İmkanları yeterli olmasa bile misafirperverliği, hoşgörüsü ile Türkiye bu tür sakıncaların üstesinden gelecek güçte. Bunların sağlık sorunlarını çözüyoruz, çocuklarımızın günlük harçlıklarını, öğle yemeklerini veriyoruz. Bazı illerde taşımalı olarak yapıyoruz. Onların bundan sonraki hayatında hak ettikleri bir şekilde hem eğlenmeye hem dinlenmeye hem de çalışmaya yönlendirilmesi toplumların olmazsa olmazlarıdır."
- "Suriye krizi durumun daha da kötüleşmesine sebep oldu"
UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle de çocuk işçiliğinin farklı yönlerini tartışmak ve bu sorunla ilgili hayata geçirilebilecek olası çözümlerin ele alınması açısından gerçekleştirdikleri toplantının önemli olduğunu söyledi.
Çocuk işçiliğinin sosyal ve ekonomik farklılıkların doğrudan sonucu olduğuna işaret eden Duamelle, şunları kaydetti:
"Türkiye çocuk işçiliğinin azaltılması konusunda son yıllarda önemli gelişmeler kaydetti. Farklı bakanlıkların bu doğrultuda kaydetmiş olduğu önemli çabalar ve adımlar var. Ancak sorun tamamen bertaraf edilmiş değil. Bu önemli ilerlemelere rağmen verilere baktığımızda 850 bin Türk çocuğunun halen çocuk işçi olarak çalıştığını görüyoruz. Bunun içinde mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan yaklaşık 400 bin çocuk yer alıyor. Suriye krizi durumun daha da kötüleşmesine sebep oldu. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmen çocuklar arasında da artan bir rakam çocuk işçiliğine maruz kalıyor."
Yakın bir tarihte kabul edilen Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı'nın yeni bir çerçeve ve fırsat sunduğunu vurgulayan Duamelle, çocukları daha iyi korumak ve çocuk işçiliğiyle ilgili farkındalığı arttırmaya yönelik yasal çerçevelerin güçlendirilmesi için bu programın önem taşıdığını ifade etti.
Duamelle, özel sektörün de üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.
Açılış töreninin ardından tarafların katıldığı çalışma toplantılarına geçildi.
AA
Kaynak: