Çorum leblebisini Hindistan'da üretiyor

Çorum leblebisini Hindistan'da üretiyor

Hindistan'da nohut tüccarlığı yapan Satish Gandhi, Çorum'da yapımının inceliklerini öğrendiği leblebiyi ülkesinde pazarlıyor- Gandhi: - "Leblebi nasıl yapılır, bütün aşamalarını Çorum'da öğrendim. İlk başlarda leblebi Hindistan'da çok farklı bir tat olara

ÇORUM (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Hindistan'da nohut tüccarlığı yapan Satish Gandhi, Çorum'da leblebi yapımının inceliklerini öğrenmesinin ardından döndüğü ülkesinde 25 çeşit leblebi üretti.

Hindistan'ın Maharaştra eyaletindeki Pune kentinde nohut üretimi ve ticareti yapan Satish Gandhi, internet üzerinden ham maddesi nohut olan ürünleri incelerken leblebiyle karşılaştı.

Leblebinin nasıl elde edildiğini araştıran Gandhi, araştırmaları sonucunda "Leblebi Diyarı" olarak bilinen Çorum'u keşfetti. Leblebi üretimi yaparak Hindistan'a farklı bir tat kazandırmayı amaçlayan Gandhi, araştırmaları sonucunda Çorum'da 58 yıldır leblebi üretimi yapan Yaşar Bodur'a ulaştı.

Çorum'a gelerek Yaşar Usta'dan leblebi üretiminin inceliklerini öğrenen Gandhi, Çorum'da öğrendiklerini uygulayarak ülkesinde 25 çeşit leblebi üretmeye başladı.

Gandhi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan'da 40 yıldır nohut üreticiliği yaptığını, 25 yıl önce hayatında ilk defa leblebiyi öğrendiğini söyledi.

Leblebinin nohuttan elde edildiğini öğrenince şaşırdığını belirten Gandhi, "Kendi işim olduğu için leblebinin ne olduğunu merak ederek internetten araştırmaya başladım. Yaklaşık iki yıldır internet üzerinden araştırma yapıyorum. 'Leblebi nasıl yapılır, bunu dünyaya nasıl tanıtabilirim?' diye araştırırken leblebi ustalarını ararken Yaşar ustanın ismiyle karşılaştım ve onu ziyarete geldim." diye konuştu.

Farklı zamanlarda 5 kez ziyaret ettiği Bodur'dan leblebi üretiminin inceliklerini öğrendiğini anlatan Gandhi, şöyle devam etti:

"Onun iş yerinde leblebi üretimi hakkında birçok şey öğrendim. Daha sonra Hindistan'da kendim leblebi üretimine başladım. Şu anda 25 çeşit leblebi üretip, satıyorum. Leblebi hakkında her şeyi Çorum'da öğrendim. Leblebi nasıl yapılır, bütün aşamalarını Çorum'da öğrendim. İlk başlarda leblebi Hindistan'da çok farklı bir tat olarak görüldü. Daha sonra Hindistan tarzı baharat katarak yaptığımızda leblebinin tadını çok sevdiler. Bundan sonraki düşüncemiz leblebi üzerine bir marketler zinciri oluşturmak."

Leblebinin insan sağlığı açısından faydalı bir besin olduğuna dikkati çeken Gandhi, "Hindistan'da hükümetimiz ve doktorlarımız leblebiyi inceledi ve insan sağlığı açısından faydalarını gördüler. Hindistan'da leblebi satışının artmasını bekliyoruz." dedi.

- Üretimin ince ayrıntılarını öğrendi

Leblebi ustası Yaşar Bodur da 58 yıldır leblebi ve kuru yemiş imalatıyla uğraştığını belirterek, leblebi üretiminin baba mesleği olduğunu söyledi. Bu işe büyük önem verdiğini dile getiren Bodur, çeşitli yarışma ve festivallerde en iyi leblebi üretimi konusunda 15 yıl üst üste birinci olduğunu kaydetti.

Hindistan'dan gelen Gandhi'yi azminden dolayı takdir eden Bodur, Gandhi'ye leblebi üretiminin tüm ayrıntılarını anlattığını söyledi.

Gandhi'nin kendisine sürekli 'daha iyi leblebi nasıl üretilir, en kaliteli üretimi nasıl elde edebilirim?' gibi konularda sorular yönelttiğini ifade eden Bodur, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben kendisine nohudun nasıl olacağını, özelliklerini, modelini ifade etmeye çalışıyorum. Nohudun leblebiye dönüşmesinde 14 aşama var, bu aşamaların en önemli noktalarını ifade etmeye çalışıyorum. Daha önce ölçüm cihazları getirmişti, onlarla kaç derecede nohudu fırınlıyoruz, nohut hangi kıvama geldiğinde ocaktan boşaltıyoruz, nohudun kabuk soyma ve sulama işlemlerini anlatıyorum. Tavanın, özel ocağımızın inceliklerini ve kabuk soymada kullandığımız tokmağın özelliklerini inceledik. Nohudun ne kadar suyla sulanması gerektiğini ve eleme özelliklerini gerektiği kadarıyla ifade ettim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı