Cumalıkızık'taki restorasyon çalışmaları

Cumalıkızık'taki restorasyon çalışmaları

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bursa'nın Cumalıkızık Mahallesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi- Yıldırım Belediye Başkanı Edebali:- "İlçemizin dünyaya açılan penceresi Cumalıkızık'ta uzmanlarımız öncülüğündeki çalışmaları

BURSA (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan, yaklaşık 700 yıllık Cumalıkızık Mahallesi'ndeki restorasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği bildirildi.

Yıldırım Belediyesinden yapılan açıklamada, Osmanlı Devleti'nin kırsal mimarisinin ilk örneklerinden Cumalıkızık'ın tarihi mirasını ayağa kaldırmak için yapılan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planının Bursa Anıtlar Yüksek Kurulunun incelemeleri sonrasında onaylandığı anımsatılarak, tarihi köyde sürdürülen restorasyon işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığı kaydedildi.

Çevre düzenlemesi ve mimari projeler yapılarak tarihi dokuya zarar verilmeden çalışmaların devam ettiği bölgede, Cumalıkızık Hamamı ve 5 tarihi eserin Prof. Dr. Zeynep Ahundan danışmanlığında Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak restore edildiği belirtilen açıklamada, 4 yapının da röleveleri yapılıp, restorasyonuna başlandığı ifade edildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Cumalıkızık Mahallesi'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna tanıklık ettiği için tarihte önemli yeri bulunduğunu aktardı. Bu tarihi yerin restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Edebali, şunları bildirdi:

"Osmanlı, kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneği Cumalıkızık, askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarisinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı'nın ilk tıp fakültesi Darüşşifa, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen dini merkezlerinden Emirsultan Camii gibi çok önemli eserlere ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesi'nin ilçemizde bulunması Yıldırım'ın tarihi ve kültürel mirasının zenginliğinin kanıtıdır. Böyle bir mirasa ev sahipliği yapmanın bazı sorumlulukları da var. Geçmişin mirasını geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba içindeyiz. Özellikle ilçemizin dünyaya açılan penceresi Cumalıkızık'ta uzmanlarımız öncülüğündeki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı