Cumhurbaşkanı Erdoğan kriteri belirledi: Sorun ilk Konya'da sona erecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan kriteri belirledi: Sorun ilk Konya'da sona erecek

AK Parti MYK toplantısında sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "uyutma" yöntemine alternatif çözümler geliştirilmesi talimatını verdi. Erdoğan, Konya kriterinin baz alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında, sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi detaylı olarak görüşüldü. Toplantıda, bazı MYK üyeleri tarafından "uyutma" yöntemine itiraz edilerek, "yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir" modeli önerildi.

Alternatif Çözümler Masaya Yatırıldı

Toplantıda, belediyelere hayvanların cins, tür ve mevcut hallerine göre barınak kurma zorunluluğu getirilmesi, görevini yapmayan belediyeler ve sorumlularına para cezasından hapis cezasına kadar ağır yaptırımlar uygulanması tartışıldı. Ayrıca, hayvanları sokağa bırakan ya da üretip vahşileştirenlere ağır cezalar verilmesi gibi alternatifler değerlendirildi. Sağlıklı ve uysal hayvanların sahiplendirilmesi, saldırgan cinslerin ise uzun süreli barınaklara alınması önerileri üzerinde duruldu.

Sivil Toplum Kuruluşları ve Gönüllüler Devreye Girebilir

Barınak konusuyla ilgili olarak belediyelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve hayvanseverlerin de sürece dahil edilebileceği ifade edildi. Toplantıda Düzce ve Konya Belediyelerinin barınak faaliyetleri örnek gösterildi. Özellikle Düzce’deki hayvan doğal yaşam alanları ve Konya’daki hayvan kanser hastanesine vurgu yapıldı.

Siyasi Sonuçlar ve Erdoğan'ın Talimatı

Toplantıda, bazı AK Parti kurmayları, muhtemel düzenlemenin siyasi sonuçlarına dikkat çekerek, “Yerel yönetimlere ‘sahipsiz hayvanları uyutun’ dediğimizde muhalefetin elindeki belediyeler ‘Hükümet istedi biz yaptık’ diyecekler. AK Parti, seçimlere giderken ‘hayvan katleden parti’ olarak anılacak. Bu doğru değil. Uyutmaya alternatif modeller mutlaka çalışılmalı” şeklinde görüşlerini dile getirdi. Kurmaylar, yalnızca kuduz ve köpek kisti gibi hastalıklı durumda olan hayvanlara ötanazi uygulanmasını önerdi.

Başından beri "uyutma" alternatifine mesafeli duran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sokak hayvanları meselesinin MYK’da gündeme gelen "yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir" önerisi çerçevesinde yeniden çalışılması ve bunun belediyelere maliyet etki analizinin çıkarılması talimatını verdiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler