"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti bir dönüm noktası"
Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Ljajic:- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler başta olmak üzere her alanda bir dönüm noktası"- "(Türkiye'ye et ihracatı) Bunun, tar
BELGRAD (AA) - TALHA ÖZTÜRK/ANDJELIJA STOJKOVIC - Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10-11 Ekim'de gerçekleştirdiği Sırbistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler başta olmak üzere her alanda bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Ljajic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretinin etkilerini ve iki ülke arasındaki iş birliğini değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında imzalanan anlaşmalar arasında 15 milyon avro değerinde projeleri de kapsayanlar olduğunu hatırlatan Ljajic, bunların altyapı projelerinden çok yerel yönetimi geliştirmeyi amaçlayan bağışlar olduğunu aktardı.
Ljajic, imzalanan anlaşmalar arasında en önemlisinin iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak yenilenen Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu kaydederek, ziyaretin ayrıca Sırbistan'daki Türk yatırımcıların sayısını da artıracağının altını çizdi.
Sırbistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin bu yıl 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağına işaret eden Ljajic, bu rakamı daha önce hayal dahi edemedikleri söyledi.
Ljajic, iki ülke arasında 2009'da imzalanan ilk Serbest Ticaret Anlaşması'ndan bugüne ticaret hacminin 2,5 kat arttığına dikkati çekerek, Sırbistan'ın da bu süreçte Türkiye'ye ihracatını 7,5 kat artırdığını vurguladı.
Rasim Ljajic, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretinin iki ülke arasında ekonomik ilişkiler başta olmak üzere her alanda "bir dönüm noktası" olduğunu ifade etti.
- Türkiye'ye 5 bin ton et ihraç edilecek
Yenilenen Serbest Ticaret Anlaşması ile Türkiye'ye ihraç edilecek mallar arasına 5 bin ton dana etinin de girdiğini anımsatan Ljajic, et ihracatının özellikle ülkenin güneyindeki Sancak bölgesinde et üretimini teşvik edeceğini ifade etti.
Ljajic, Sırbistan'ın yeterli sayıda helal sertifikalı kesimhaneye sahip olduğunu, Türkiye'ye ihraç edilecek etin ekolojik bakımdan son derece sağlıklı bir bölgeden gideceğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Söz konusu etin maliyeti, kalitesi dikkate alındığında diğer ülke ve bölgelere kıyasla çok daha ucuz. Bunun, tarım ve turizmden başka gelişim potansiyeli olmayan Sancak bölgesi başta olmak üzere, tüm Sırbistan'da hayvancılığı ve et üreticiliğini teşvik edeceğini düşünüyorum."
Ljajic, ülkedeki Türk yatırımlarının büyük önem arz ettiğini kaydederek, "Bu yatırımlar sadece istihdam sağlamıyor, ikili ilişkileri de güçlendiriyor. Türkiye'nin sadece bölgede değil, dünyadaki önemini göz önüne alırsak, bu, bölgesel istikrara da katkı sağlıyor." dedi.
Türk yatırımcıların Sırbistan'da her zaman yeri olduğunu vurgulayan Ljajic, "Bugüne kadar Sırbistan'a gelen hiçbir yatırımcı pişman olmadı. Biz, yatırımlarla yalnızca gerçekleşene kadar değil, sonra da ilgileniyoruz. Yatırımcıların karşılaştığı sorunları ve engelleri ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz." şeklinde konuştu.
- Sırbistan'a 8 ayda 81 bin Türk turist geldi
Sırbistan'ı en çok ziyaret eden turistlerin Türk turistler olduğuna işaret eden Ljajic, "Sırbistan, yılın ilk 8 ayında 81 bin Türk turist ağırladı." ifadelerini kullandı.
Ljajic, Türk turistlerin en çok başkent Belgrad'ı ziyaret ettiklerini belirterek, "Biz bu turist sayısını artırmak ve yeni destinasyonlar sunmak istiyoruz. Kaplıcalarımız da ziyaret kapsamında görüşülen konular arasındaydı. Türk yatırımcıların sağlık turizmine, kaplıcalarımıza yatırım yapmaları hem Türk hem yerli hem de yabancı turistleri teşvik edecektir." diye konuştu.
Türk turistlerin sayısının artmasına Türk Hava Yolları'nın (THY) önemli ölçüde katkı sağladığını söyleyen Ljajic, THY'nin Türkiye'ye günde iki kez direkt uçuşlarının yanı sıra turist sayısının artmasındaki diğer bir etkenin de iki ülke arasındaki vize muafiyeti olduğunu sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: