"Daha istikrarlı bir dolar/TL göreceğiz"

"Daha istikrarlı bir dolar/TL göreceğiz"

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Vilkov:- "Gelişmekte olan piyasalardan para çekme arzusu azaldı. Sonuç olarak daha istikrarlı bir dolar/TL göreceğiz"- "Türkiye ile ilgili belirsizliğin yanı sıra ABD politikasıyla ilgili de belirsizlik

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, gelişmekte olan piyasalardan para çekme arzusunun azaldığını belirterek, "Sonuç olarak daha istikrarlı bir dolar/TL göreceğiz." dedi.

Gelişen piyasalar ve küresel ekonomiyi yakından takip eden Vilkov, son dönemde dolarda yaşanan düşüş ve Türk lirasının (TL) güçlenmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Vilkov, dövizin kısa vadeli seyrini tahmin etmenin zor olduğunu, bu gelişimi öngörmenin spekülasyona benzediğini söyledi.

Uzun vadede doların TL karşısında daha kolay değer kaybedebileceğine işaret eden Vilkov, "Birtakım belirsizlikler olsa da uzun vadede doların TL karşısında değer kaybetmesi biraz daha kolay olabilir. Türkiye ile ilgili belirsizliğin yanı sıra ABD politikasıyla ilgili de belirsizlik var. Bu durum TL'ye yardımcı olabilir." diye konuştu.

- "Gelişmekte olan piyasalardan para çekme arzusu azaldı"


Grigory Vilkov, gelişmekte olan piyasalardan para çekme arzusunun azaldığını ifade ederek, "Sonuç olarak daha istikrarlı bir dolar/TL göreceğiz. ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı ülkelerin para birimlerini, ihracatlarını artırmak için manipüle ettiği yönündeki açıklamaları da buna katkı sağladı." dedi.

Vilkov, Trump yönetiminin, son zamanlarda Çin ve Japonya gibi iki büyük müttefikini ticarette rekabet avantajı elde etmek için para birimi manipülasyonu yapmakla suçladığını, bunun direkt Türkiye ile ilgili olmadığını ancak doların genel olarak bu açıklamaya güçlü bir şekilde tepki verdiğini söyledi.

Para biriminin sermaye çıkışının durmasıyla dengelendiğini ve bunun birçok nedeni bulunduğunu ifade eden Vilkov, ekonomi ve siyasi belirsizliklerin para birimindeki uzun vadeli önemli etkenler olduğunu, bunların nasıl geliştiğine bakmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı