Dalında kalan narenciyenin kabukları, çiftçiye yeni gelir kapısı açtı
Çukurova'nın Kozan ilçesinde bu yıl dalında kalan ve satış fiyatı düşük olan narenciye meyvelerinin kabukları, ekonomik bir değer haline geldi. Çiftçiler, narenciye kabuklarını kurutarak kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmak üzere 20 liradan satıyor.
Adana'nın Kozan ilçesinde, bu yıl narenciye ürünlerinin kilo fiyatının bahçede 1 lira, hatta limonun kilo fiyatının 1 liranın altına düşmesi çiftçileri zor durumda bıraktı. Ancak, Turunçlu Mahallesi Konak köyü sakinleri, çözümü narenciye meyvelerinin kabuklarını kurutarak buldu.
Dalında kalan ve para etmeyen narenciyenin kabukları, evlerinin bahçesinde aileleri ile birlikte çalışan mahalle sakinleri tarafından soyulup çamaşır gibi asılarak kurutuluyor. Kilosu 20 liradan satılan bu kurutulmuş narenciye kabukları, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmak üzere alıcı buluyor.
Mahalle sakinlerinden Suzan Yıldırım, bu uygulamayla narenciye meyvelerinin ziyan olmasını önlediklerini belirtirken, "Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa, biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz" dedi. Aynı şekilde, Ahmet Yeğenoğlu da her evin yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırdığını ifade etti.
Okulların tatil olmasıyla birlikte, mahalledeki öğrenciler de ailelerine yardım ederek narenciye kabuklarını soymada emek harcıyor ve bu sayede okul harçlıklarını çıkarıyorlar. Çukurova'da kış aylarında kısa kollu gezen mahalle sakinleri, Şubat ayında narenciye çiçek açmadan önce meyveleri toplamak için çaba harcıyorlar. Bu sıradışı çözüm, çiftçilere yeni bir gelir kapısı açarken, aynı zamanda atılacak olan narenciye meyvelerine de ekonomik bir değer kazandırıyor.
Kaynak: