"Damla Projesi" ile kalplere dokunuyorlar
Gençlik ve Spor Bakanlığınca hayata geçirilen proje kapsamında, birçok ülkeden Türkiye'ye gelen öğrenciler, gönüllülük esaslı çok sayıda çalışmaya katılıyor- Bakanlık Müşaviri Ayvazoğlu:- "Proje sayesinde katılımcı gençlerde bir sosyal statü, dokundukları
BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Gençlik ve Spor Bakanlığınca hayata geçirilen "Damla Projesi", birçok ülkeden Türkiye'ye gelip gönüllülük esaslı çalışmalara katılan öğrencilerin, önceden tanımadıkları insanların kalplerine dokunmasını sağlıyor.
Proje kapsamında Türkiye'nin yanı sıra Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Malezya, Suriye, Etiyopya, Afganistan, Bosna Hersek, Liberya ve Türkmenistan'dan gelen öğrenciler, çeşitli illeri gezerek dezavantajlı bölgelerde gönüllülük faaliyetleri yürütüyor.
Huzurevi ve rehabilitasyon merkezi ziyaretlerinden mezarlık ve çevre temizliğine kadar çeşitli sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılan öğrenciler, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Karabalçık'ta da bir ilk okulun duvarlarını boyadı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Metin Ayvazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında birçok ili gezdiklerini söyledi.
Bu yıl 42 ili ziyaret etmeyi hedeflediklerini belirten Ayvazoğlu, "Çalışmaya 40'ar kişilik gruplar, bayan ve erkek olarak ayrı ayrı katılıyor. Katılımcı öğrenciler ise dünyanın farklı ülkeleri ve Türkiye'nin farklı illerinden geliyor." dedi.
- "Hiç tanımadığımız aileleri ziyaret ediyoruz"
Projeye katılan öğrencilerin erken kalktıklarını anlatan Ayvazoğlu, şöyle konuştu:
"Önce sabah sporuyla kainatı dinliyoruz. Sonra bir huzurevine giderek, onlarla kahvaltı yapıyoruz. Oradan bir sevgi evine gidiyoruz ve orada çocuklarla oyunlar oynuyoruz, sohbet ederek yemek yiyoruz. Mezarlıklara gidiyoruz ve otları temizleyerek, kabir azabı azalsın düşüncesiyle üstüne buğday serpiyoruz. Orada ağaçlar varsa kuş yemlikleri yapıyoruz. Bu işlerin hepsini dualarla yapıyoruz. Çalışmaya katılan ve farklı din, dil, mezhepten olan gençlerimizin hepsini kucaklamaya çalışıyoruz. Hiç tanımadığımız aileleri, hediyeler götürerek ziyaret ediyoruz ve çalışmamızı 10 gün boyunca bu yoğunlukta devam ettiriyoruz."
Ayvazoğlu, projenin birçok olumlu yansımaları olduğunu vurgulayarak, "Proje sayesinde katılımcı gençlerde sosyal statü, dokundukları çocuklarda ise rol modellik olgusu oluşuyor. Huzurevindeki yaşlılar, evlat ve torun sevgisini onlarla yaşıyor. Çalışmanın sonunda projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla öğrencilere bazı görevler veriyoruz. Bu öğrenciler, dezavantajlı çocukların rol modeli olmaya ve onlarla çeşitli etkinlikler yapmaya devam ediyor." dedi.
Proje kapsamında 193 ülkeden öğrenciyle çalıştıklarını kaydeden Ayvazoğlu, ABD'den Malezya'ya, Endonezya'dan Almanya'ya kadar birçok ülkeden gencin bu çalışmalara katıldığını bildirdi.
- "Farklı bir ülkede köy okulunun duvarlarını boyamak"
Bosna Hersekli Emira Amanoviç de projeye ilk kez katıldığını bildirdi.
Etkinlikler sayesinde birçok insanla tanıştığını anlatan Amanoviç, "Günümüz güzel başladı. Önce Salih amcayla tanıştık, sonra incir ve üzüm toplamaya gittik. Farklı bir ülkede bir köy okulunun duvarlarını boyamak çok farklı bir duyguydu." ifadelerini kullandı.
Suriyeli Alissar Hacı İbrahim ise projeye ikinci kez katıldığını belirterek, "İlkinde insanların kalbine dokunduğumuzu hissettim, o yüzden ikincisine de hemen başvurdum. Güne bahçelerde başladık ve üzüm bağı, incir bahçelerinde kahvaltı yaptık. Şimdi bir köy okuluna geldik. Burada çocuklara yüz boyaması yaptık ve şimdi de okulun duvarlarını boyuyoruz." diye konuştu.
İbrahim, bir dahaki çalışmayı heyecanla beklediklerini kaydetti.
AA
Kaynak: