Deprem sonrası yapılar: Çelik konstrüksiyonlar hızlı çözüm mü?

Deprem sonrası yapılar: Çelik konstrüksiyonlar hızlı çözüm mü?

Asrın felaketi olarak anılan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından 1 yıl geçti.

Asrın felaketi olarak anılan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından 1 yıl geçti. Binlerce vatandaşın evsiz kalmasına neden olan deprem sonrası bölgede yapılan çalışmaların geleceğe dönük olması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Sepanta Naimi, "Bu bölgelerde hızlı sonuç almak için çelik konstrüksiyon yapılar düşünülmeli" dedi.

Bundan 1 sene önce 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 9 saat arayla sırasıyla Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Resmî açıklamalara göre 50 bin üzerinde can kaybı ve depremler sebebiyle bölge genelinde toplam 200 binden fazla bina ağır hasarlı hale geldi. Yıkımın büyüklüğü ve çok geniş bir alana yayılmasından dolayı bazı gecikmelerin yaşandığını aktaran Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, bu dönemde yapıların hızla yenilenmesi ve yeni mağduriyetler oluşturulmaması için önerilerde bulundu.

"Bu bölgelerde hızlı sonuç almak için çelik konstrüksiyon yapılar düşünülmeli"

"Bölgede bu boyutta bir deprem oldu bir daha olmaz diyerek ihtiyatı elden bırakmamak gerekiyor" diyen Doç. Dr. Naimi, bu dönemde yapıların hızla yenilenmesi ve yeni mağduriyetler oluşturulmaması adına tavsiyelerde bulundu. Naimi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölge deprem kuşağı. Nasıl 1. depremden sonra beklemediğimiz şekilde 2. deprem meydana geldiyse yüksek ivmeli depremlerin tekrarlanabileceği riskini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle hafif yapıların konut olarak planlanması doğru olacaktır. Bu yapılarak ayrı bir yerde üretilip, direkt ilgili alana hızlıca monte edilebilen ve uzun ömürlü yapılardır. Ayrıca deprem güvenliği açısından da daha dayanıklıdırlar. Özellikle kırsal bölgelerdeki köylülerin evlerini hızlı bir şekilde hazırlanmasında kolaylık sağlar. İhtiyaç olan tarım ürünlerinin üretiminin hızlandırılmasını sağlamak bölgede hayatın normalleşmesi açısından hayati önem taşır. Bölgeden giden insanların da bölgeye dönüşünü sağlayacak hamleler ekonomik zararların azaltılmasını ve bölgenin her anlamda canlandırılmasına imkân verecektir."

"Deprem ülkesiyiz, ancak dayanıklı binalar yapmak mümkün"

Doç. Dr. Sepanta Naimi, Türkiye'nin genelinin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Deprem ülkesiyiz. Ancak bilimin gereklerini yerine getirerek dayanıklı binalar yapmak mümkün. Asıl önemli olan doğru tasarımlar ile doğa olayını afet olmaktan çıkarmaktır" değerlendirmelerini yaptı. Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümü öğrencilerinin de deprem sonrasında, bu konudaki farkındalıklarını artığına da dikkat çekerek, bu bilinçle bölüm eğitimlerinde tasarladıkları yapıların davranışını yakından görebilecekleri deneysel ve uygulamalara ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.