"Depremi çocuklara oyunla anlatmalı"
AYA Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Güngör:- "Anne-babalar çocuklarına depremi, onların anlayacağı şekilde anlatmalı. Oyunlarla çocuklara deprem bilinci kazandırılmalı çünkü deprem konusunda korkutmak, onların psikolojisini olumsuz etkileyebilir"- "Verdiğimi
İSTANBUL (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - AYA Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Saim Güngör, ebeveynlerin çocuklara depremi uygun şekilde anlatması gerektiğini belirterek, "Oyunlarla çocuklara deprem bilinci kazandırılmalı çünkü deprem konusunda korkutmak, onların psikolojisini olumsuz etkileyebilir." dedi.
Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem korkularının eğitimle aşılacağını söyledi. Ailelerin, arama kurtarma ekiplerince gerçekleştirilen tatbikatlara katılarak, olası bir depremde paniğe kapılmadan nasıl önlem alacaklarını öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Güngör, depreme hazırlıklı olabilmek için ebeveynlerin daha hassas olması gerektiğini dile getirdi.
Ebeveynlerin deprem konusunda bilinçlendikten sonra bunu çocuklarına aktarmanın önemini vurgulayan Güngör, şöyle konuştu:
"Anne-babalar çocuklarına depremi, onların anlayacağı şekilde anlatmalı. Oyunlarla çocuklara deprem bilinci kazandırılmalı çünkü deprem konusunda korkutmak, onların psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Çocuklara korku psikolojisini vermemek için düzenlediğimiz eğitim programlarımızda oyunlarla depremde ne yapılması gerektiğini gösteriyoruz. Her evde kişi başı olmak üzere depremde kullanılacak araç gereçlerin bulundurulması lazım. Fakat yaptığım araştırmalar sonucu pek çok evde, depremde ilk etapta kullanılacak acil ihtiyaç ürünlerinin hiçbirinin bulunmadığını görüyorum."
Güngör, maddi herhangi bir külfeti olmamasına rağmen her evde bulundurulması gereken "yangın tüpü", "ecza dolabı" veya deprem esnasında kullanılacak basit ama çok önemli ihtiyaçlardan biri olan "el feneri" gibi malzemelerin mutlaka hazırda tutulması gerektiğini vurguladı.
- "İnşallah depremler hiç olmaz ama önlem almakta yarar var"
Depremlerin en çok yaşandığı Japonya'dan örnekler veren Güngör, "Japonya'da depremin yoğun olduğu bölgelerde okullarda, iş yerlerinde ve evlerinde depreme yakalanan insanlar kendilerini dışarıya atmıyor. Sadece oldukları yerde kendilerini korumaya alıyorlar." şeklinde konuştu.
Güngör, ebeveynlere eğitim verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Korunma hareketlerini, verdiğimiz eğitimlerde anlatıyoruz. Fakat sadece çocukların eğitimler alması yeterli değil, eğitimlerin evlere de girmesi gerekiyor. Anne-babaların da olası depreme karşı hazırlıklı olmaları, eğitimlere katılmaları ve bu eğitimleri çocuklarına aktarmaları gerekiyor. Verdiğimiz eğitimlerle ilgili yeni projeler düşünüyoruz. En kısa zamanda apartmanlara ve sitelere ulaşarak, insanları bilgilendirmek istiyoruz. Katılımlar fazla olursa beklenen İstanbul depreminde kötü hadiselerin ve can kaybıyla ilgili rakamların çok alt seviyelerde olacağını düşünüyorum. İnşallah depremler hiç olmaz ama hazırlıklı olmakta, önlem almakta yarar var."
- "İlk önce kendinizi koruyacaksınız ki diğerlerine yardım edebilesiniz"
Güngör, devletin, binalarla alakalı ciddi çözümler geliştirdiğini, depreme karşı önlem alınması noktasında belediyelere ve mali yönetimlere gerekli talimatları verdiğini anlattı.
Uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla sağlam binaların inşa edildiğine vurgu yapan Güngör, halkın da kentsel dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Kentsel dönüşüm projesinde, depreme hazırlıklı olmak adına çalışan mühendislerin her türlü teknik desteği verdiğine ve sağlam binalar yaptıklarına inandığını dile getiren Güngör, Fakat 30-40 yıldır aynı evlerde oturan vatandaşlarımız, buraları terk etmek istemiyorlar. Eğer insanlar yetkililere zorluk çıkarmadan yardımcı olurlarsa kentsel dönüşüm çalışmalarıyla geleceğe daha hazırlıklı oluruz ve gelecek olan depreme karşı bütün önlemlerimizi de almış oluruz." dedi.
- "Depremde korkulacak hiçbir şey yok"
İnsanların kişisel olarak, "Depreme ne kadar hazırlıklıyım." sorusunu sorması gerektiğini dile getiren Saim Güngör, "İnsanların dikkat etmesi ve unutmaması gereken ilk kural, 'İlk önce kendimi korumalıyım' olmalıdır. Kendimizi koruyup, önlemimizi aldıktan sonra diğer kişiyi korumaya almalıyız. Anne-babalar, kendilerini korumaya almayıp diğer kişilere yönelirse bu önlem başarılı sonuç vermez. İlk önce kendinizi koruyacaksınız ki diğerlerine yardım edebilesiniz." diye konuştu.
Saim Güngör, depremlerden korkulmaması gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Biz, beklenen İstanbul depremine, bir korku depremi demiyoruz. Teknik bir düşünceyi ele alıp, 'Kendimizi eğiterek depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor.' diyoruz. Yani deprem gelecektir, önlem almak lazım. Tıpkı gribe yakalanmamak için ne yapıyor ve nasıl önlem alıyorsak depreme karşı da önlem almamız gerektiğini düşünüyorum. Depreme karşı kendimizi eğitmeliyiz. Bilinçlendirme yayınları hazırlanıyor, bu yayınları takip etmeliyiz. Arama kurtarma ekiplerinin gerçekleştirdiği tatbikatları görmek ve tatbikatlara özenle katılmak da diğer önemli faktörlerden biridir. Bu tatbikatlara canı gönülden katılmalıyız."
İnsanların, depremle ilgili kafasında oluşturduğu hayali senaryoları sohbet ortamlarında konuşmaktan vazgeçmeleri gerektiğini dile getiren Güngör, "Depremde korkulacak hiçbir şey yok. Depreme kendimizi, ailemizi ve çevremizi maddi-manevi hazırladığımız sürece, belirtilen kötü rakamlar, can kayıpları çok aşağı seviyelerde kalacaktır. İnsanlardan istediğim tek şey eğitimdir. Lütfen kendimizi ve çocuklarımızı, depremlere karşı hazırlayalım." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: