Depremin ayırdığı zeytin bahçesinde zorlu hasat

Depremin ayırdığı zeytin bahçesinde zorlu hasat

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yarılan Hatay'ın Altınözü ilçesindeki 33 dönümlük zeytin bahçesinde hasat başladı. Çiftçiler, dev yarığın yakınında zeytinlerini toplarken tedirginlik yaşıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Hatay'ın Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi'ndeki 33 dönümlük zeytin bahçesi büyük bir yarıkla ikiye ayrıldı. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda devasa bir yarığın oluştuğu bahçede, 200 zeytin ağacı da bu yarık içerisinde kalarak kullanılamaz hale geldi. Bahçedeki zeytin ağaçlarında hasat işlemleri başladı, ancak çiftçiler büyük bir korku ve endişe içinde çalışıyor.

Depremin ayırdığı zeytin bahçesinde zorlu hasat

"Korkuyoruz Ama Hasat Yapmak Zorundayız"

Hasat yapan Halit Sakarcıoğlu, "Burası depremlerden sonra bu hale geldi. Çok büyük bir yarık oluştu. Geçen yıldan beri korkuyoruz ama işimizi yapmak zorundayız. Dev yarığın yanına zeytin hasadına geldik. Bu yıl zeytin hasadı iyi değil, zeytinler yere dökülüyor. Kazancımız az ama çocuklarımız için hasadı yapmak zorundayız" dedi. Çiftçiler, dev yarığın tehlikelerine rağmen, ekmek parası kazanmak için zeytin toplamaya devam ediyor.

Depremin ayırdığı zeytin bahçesinde zorlu hasat

Geçmişte Birleşik Olan Tarlalar Artık Ayrı

Nezahat Sakarcıoğlu, "Depremden önce tarla birleşikti ama depremden sonra böyle oldu. Patlama seslerinden korktuk ve bu yarığın oluşumuna şahit olduk. Zeytin toplarken korkuyoruz ama ekmek parası için toplamak zorundayız. Bu yarığa baktığımızda çok üzülüyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçiler, hasat sırasında yaşadıkları korku ve endişeleri bir kez daha hatırlıyorlar.

Depremin ayırdığı zeytin bahçesinde zorlu hasat

"Yarığı Görünce O Günleri Hatırlıyoruz"

Halil Sakarcıoğlu, dev yarığın kendilerine asrın felaketini hatırlattığını belirterek, "Bu dev yarık oluşalı neredeyse 2 yıl oldu ama yarığı görünce o günleri hatırlıyoruz. Zeytin hasadına biraz korkulu geliyoruz" ifadelerini kullandı. Çiftçiler, hem hasatlarını tamamlamak hem de yaşanan felaketi unutmamak için mücadele ediyorlar.

Hatay'daki bu durum, depremin etkilerini hala hissettiren afetzede çiftçiler için bir mücadele alanı haline gelmiş durumda. Zeytin bahçesindeki yarık, hem doğal bir felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor hem de çiftçilerin yaşadığı zorlukları simgeliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.