Ders: Milli Güvenlik; Konumuz: Fişleme

Ders: Milli Güvenlik; Konumuz: Fişleme

Tüm ‘Milli Güvenlik’ öğretmeleri zan altında..

Yine Taraf gazetesi ve yine bir Mehmet Baransu haberi.. Türkiye’yi karıştıran ve çok tartışılan haberlere bir yenisi katıldı. Bugün gazetenin “Milli Güvenlik fişleme dersi” başlığıyla verilen haberde Liselerde Millî Güvenlik Dersleri’ne giren subayların, öğrenci ve öğretmenleri fişlediği iddia edildi..

İŞTE TARAF’TA ÇIKAN O HABER:

1998-2008 yılları arasında Milli Güvenlik JL Dersleri’ne giren muvazzaf ve emekli subay öğretmenlerin, Genelkurmay’ın emriyle öğretmen ve öğrencileri, ‘solcu’, ‘türbanlı’, ‘namaz kılıyor’, ‘sol görüşlü’ ve ‘bölücü’ olarak fişlendikleri ortaya çıktı. Asker öğretmenlerin, rapor haline getirdikleri fişlemeleri bağlı oldukları istihbarat birimlerine sundukları belirlendi. Raporların buradan da silsile yoluyla komutanlıklara kadar gönderildiği tespit edildi. Fişleme raporlarının il ve üçe güvenlik kurulu toplantılarında da gündeme geldiği belirtiliyor.

Yedi yaşındaki türbanlı listede

Devlet ve İmam Hatip liselerinin fişlendiği raporlarda birbirinden ilginç detaylar yer alıyor. Bazı okullarda pazartesi ve cuma günü düzenlenen törenlerde kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı sıraya girmeleri Milli Güvenlik Dersi öğretmenlerinin dikkatinden kaçmadı. Subay öğretmenler bu uygulamayı fotoğraflarıyla birlikte istihbarat birimlerine bildirdi. Yedi yaşındaki türbanlı kız çocuğunun müdür yardımcısı olan babasını okulda ziyaret etmesi de fişleme raporuna girdi. Öğretmenler odasında bulunan Zaman ve Türkiye gazeteleri ise “irticacı yayınlar” kategorisinde değerlendirildi.

Derste türban takıyorlar

Tarafın ulaştığı fişleme raporlarından biri 25 Şubat 2008 tarihli. Rapor, Van Erciş İmam Hatip Lisesi’nde Milli Güvenlik Dersi’ne giren İstihbarat Binbaşı Murat Ayvaz tarafından hazırlanmış.

Kız öğrencilerin okula türbanla geldiği ve derslerde türban çıkarılmadığı belirtilen raporda okul yöntemi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu anlatılıyor. Suç duyurusu üzerine okul müdürünün, “Öğrenciler köyden geliyor, kız çocuklarının daha fazla okula gelmesi için velilerle söz kestik. Buna göre kız öğrenciler okulda başlarını açmayacak” dediği belirtilen raporda, bunun üzerine Binbaşı Ayvaz’ın şubat tatiline kadar bekleme karan aldığı kaydediliyor.

Binbaşı Ayvaz, sömestr tatilinin ardından 20 Şubat 2008’de kız öğrencilerin başlarını açmaması üzerine durumu bir tutanakla tespit edip dersten ayrılıyor. Kılık kıyafet yönetmeliğinin ihlal edildiğini savunan Ayvaz, bunu bir tutanakla Alay Komutan Vekili Yarbay Hamdi Aşa’ya bildirmiş.

İftar yemeği bile raporda

Bir başka fişleme raporu ise Albay Zeki Gülgün’e ait. İzmir’deki çeşitli okullarda Milli Güvenlik Dersleri’ne giren Gülgün, 11 Kasım 2006’da hazırladığı raporda dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarışık’a okullarla ilgili bilgiler veriyor.

Gülgün raporunda Gaziemir’de Endüstri Meslek Lisesi’ni ziyaret eden yabancı konukların olduğunu, bazı öğrencilere ABD’den zarflar geldiğini, çevresindeki bazı okulların ise AKP’ye yakın olduğu ileri sürülüyor. İmam Hatip Okulları’nda Atatürkçü öğretmenleri yıldırma politikasının izlendiği belirtilen raporda İzmir Kız Lisesi’ndeki uygulamalar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Okul müdiresinin “şeriatçı” düşüncede olduğu ileri sürülen raporda, din dersi öğretmeninin müzede görevli gösterilip okulda ders verdiği, okul müdiresinin Ramazan’da öğretmenlere iftar yemeği verdiği, okula katkı adına toplanan paralardan şeriatçı grupların düğünlerine çelenk gönderildiği iddia ediliyor. Emekli Albay Gülgün “Harun Yahya isimli sapık İslamcı yazarın kitaplarının da” okulun kütüphanesinde bulunduğunu Ege Ordu Komutanı’na bu ifadelerle rapor ediyor.

Akın İpek’in lisesi de raporda

Bugün ve Kanaltürk televizyonlarının sahibi işadamı Akın İpek’in yaptırdığı Ankara’daki Özel İpek Kız Lisesi de 6 Mart 1998 yılında fişlenmiş. Bu okulla ilgili fişleme notunda şu ifadeler yer alıyor: “Okulda müdire hanım F.K. (raporda açık kimliği yazıyor) türbanlı olup din dersi öğretmenidir. Okulun harcamaları Akın İpek isimli şahıs tarafından sağlanmaktadır. İslami kesime ait öğrenci alındığı kanaati oluşmuştur.”

İşte fişleme soruları

Milli Güvenlik Dersleri’ne giren subay öğretmenler tarafından doldurulan soru formlarında öğrenciler ve öğretmenler hakkında bilgiler toplanıyor. Yaklaşık 40 okulda yapılan fişlemede subay öğretmenler aşağıdaki sorular doğrultusunda rapor hazırlayarak üstlerine sunuyor. İşte “Milli Güvenlik Bilgisi Dersi Öğretmenleri İçin Kontrol Formu”ndaki sorulardan bazıları:

  • İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine giren öğretmenlerin branşı uygun mu?
  • Başörtülü ve türbanlı olarak derse giren öğretmen var mı? Miktarı ne kadardır?
  • Öğrenciler namaz kılmak için zorlanıyor mu?
  • Öğrenciler oruç tutmaya zorlanıyor mu?
  • Kız öğrenciler beden eğitimine katılıyor mu?
  • Okul karma ise kız ve erkek öğrencilerin birbirleri ile temasını önlemek için özel önlem almıyor mu?
  • Okul personeli olmadığı halde okula gelen şahıslar var mı? Ne faaliyet yapıyorlar?
  • Anma ve kutlama yıldönümleri için gerekli törenler yapılıyor mu?
  • Atatürk köşesi var mı? Yeri uygun mu?
  • Okulda irticai maksatlı ses ve görüntü yayını yapılıyor mu?
  • Okulun harcamaları hangi kaynaktan sağlanıyor?
  • Okulun finansına İslami sermayenin etkisi nedir?
  • Öğretmenler arasında başta irtica olmak üzere yıkıcı, bölücü faaliyetleri destekleyen, destekler mahiyette konuşan irticai, yıkıcı, bölücü mahiyette yayın yapan gazete, dergi, kitap ve doküman okuyan personel var mı? Varsa isimleri nelerdir?
  • Okula devam eden öğrencilerin maddi durumu ne seviyededir?
  • Öğrencilere belirli dersane veya kişilerden ders almaları tavsiye ediliyor mu?
  • Okulda kütüphane var mı? Var ise irticai ve yıkıcı yayın var mı?
  • Öğrencilere irticai mahiyette kitap ve dergi okumaları tavsiye ediliyor mu?
  • Milli Güvenlik Bilgisi öğretmeni dersten çekildi mi? Çekildiyse hangi tarihte ve neden?
  • Okul özel mi, devlet mi yoksa vakıf okulu mu? Vakıfa ait ise kaynakları nelerdir? İslami örgütlerle ilişkisi ne düzeydedir? Parasal desteği nedir? Özel ve vakıf okullarında öğrencilerin ne kadarı aidat ödüyor? Kaç öğrencinin masrafı vakıf tarafından karşılanıyor?
  • Okul tek mi yoksa bir kompleksin parçası mı? Okulun civarında yakınında, okul idaresinin bağlı olduğu özel ya da vakfa ait ilköğretim okulu, Kuran Kursu, cami, mescit, yurt vb. var mı? Okul içinde hoparlörle ezan okunuyor mu? Okulda mescit var mı? Ders saatlerinde mescide namaz kılmaya gidenler var mı? Varsa kimlikleri tespit edilecek.
  • Öğrencilerden ferden veya birkaç kişi bir araya gelerek oluşturdukları grup olarak Sekiz Yıllık Eğitim ve Laiklik aleyhtarı propaganda veya şeriat yanlısı tavır ve davranış içinde bulunanlar var mı? Varsa kimlikleri?

MEHMET BARANSU / TARAF