Dikkat! İnternet dolandırıcılığı artıyor

Dikkat! İnternet dolandırıcılığı artıyor

Uzmanlar, yapay zeka teknolojisinin dolandırıcılık alanında artan kullanımına karşı vatandaşları uyarıyor. "Yatırım ile sermayenizi katlama" vaatleriyle kandırılan bireylerin kara para sistemiyle suç unsuru haline gelebileceği belirtiliyor.

Son yıllarda teknolojideki gelişmeler, dolandırıcılık yöntemlerine yeni boyutlar kazandırdı. İnternet ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri hızla yayılırken, yapay zeka teknolojisiyle hazırlanan sahte içerikler, vatandaşları hedef alıyor. Dolandırıcılar, devlet büyüklerinin görüntü ve seslerini taklit ederek sosyal medyada sahte paylaşımlar yapıyor.

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, bu yöntemlerin nasıl işlediğini açıklayarak, "Devlet büyüklerinin ya da tanınmış şirket yöneticilerinin ses ve görüntüleri yapay zeka ile kopyalanarak sosyal medya platformlarında yatırım ortaklığı veya bağış gibi sahte duyurular yapılıyor. Vatandaşlar bu tür paylaşımlar sonucu dolandırılıyor ve kara para sistemine dahil ediliyor" dedi.

Dikkat! İnternet dolandırıcılığı artıyor

Sahte Hisseler ve Kara Para Riski

Savunma sanayi veya büyük yatırım şirketlerinin hisselerini satın aldığını zanneden birçok kişi, bu süreçte mağdur olabiliyor. Akman, "Yatırım yaptığını düşünen kişiler bir anda kendilerini savcılığa ifade vermeye çağrılmış bulabilirler. Dolandırıcıların hesaplarına yatırılan paralar, kara para aklama yöntemlerinde kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, bilinmeyen kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamaktan kaçınılmasını, tanınmış şirketlerin resmi internet sitelerinden doğrulama yapılmasını ve sosyal medya üzerinden yayılan içeriklere karşı dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Dikkat! İnternet dolandırıcılığı artıyor

Reklam Tuzaklarına Dikkat

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Furkan Fulin ise dolandırıcıların kullandığı oltalama yöntemlerine dikkat çekti. Fulin, "Büyük yatırım firmalarının logoları ve internet siteleri taklit edilerek sahte siteler oluşturuluyor. Bu sayfalarda sahte kullanıcı arayüzleriyle yatırımcıların güveni kazanılıp daha büyük miktarda para yatırmaları sağlanıyor. Vatandaşların, reklamını gördükleri şirketlerin orijinal internet sitelerinden bilgi alması ve iletişim numaralarından doğrulama yapması gerekiyor" dedi.

Dolandırıcılığa Karşı Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Bilinmeyen bağlantılara ve kısa URL’lere tıklamayın.
  • Reklamını gördüğünüz şirketlerin resmi internet sayfalarını kontrol edin.
  • Yeşil ibareli güvenlik sertifikası olan sitelere dikkat edin.
  • Tanınmış haber kaynakları dışındaki içeriklere şüpheyle yaklaşın.
  • Şüpheli durumlarda yetkili kurumlara başvurun.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.