Diyanet fitre ve fidye miktarını belirledi
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılı fitreyi ve fidyeyi günlük 11.5 lira olarak belirledi.
Bu yıl Ramazan ayının başlangıcından, gelecek yılın aynı dönemine kadar en düşük fıtır sadakası miktarı 11 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Bu tutarın, ayni veya nakdi ödenebileceği bildirildi. Geçen yıl bu miktar 10 TL olarak açıklanmıştı.
Kayseri Müftü Vekili Galip Koçer, 'oruç fidyesi' ve fitrenin yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan 'mali ibadet' olarak değerlendirildiğini vurguladı.
Koçer, bu Ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidyesinin günlük bedelinin 11.5 TL olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Fıtır sadakası müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verilmektedir. Ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 11.5 lira olarak belirlenmiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Güce yeten ve durumu iyi olan daha fazla verebilir. Yani, üst sınırı yoktur."
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır 2011 yılında 7.5, 2012’de 8.5, 2013 yılında 9.5, 2014 yılında 10 TL olarak belirlenmişti.
FITIR SADAKASINDA ÜST SINIR YOK
Diyanet tarafından belirlenen 11 lira 50 kuruş taban fiyat olarak alınacak. Fıtır sadakasında üst sınır bulunmuyor. Diyanet, herkesin kendi gelir durumuna göre asgari gıda harcaması tutarını belirleyerek fıtır sadakası miktarını bulabileceği konusunda bilgilendiriyor.
FITIR SADAKASI NEDİR?
Din İşleri Yüksek Kurulu, fıtır sadakasını “Yaratılmış ve ramazan orucunu tutup iftar etme imkanını elde etmiş olmanın şükrü için, dinen zengin olup ramazan ayının sonuna yetişen Müslüman'ın belirli kimselere vermesi vacip bir sadaka” olarak açıklıyor.
YOKSULLARIN İHTİYAÇLARINI GİDERMEYE VESİLE
Fıtır sadakası (fitre) adıyla da biliniyor. Müslümanlar’ın yaradılışına bir şükür olmak üzere sevap kazanmak maksadıyla verdiği sadaka anlamına geliyor. Fitre, orucun kabulüne, ölüm sekeratından ve kabir azâbından kurtuluşa bir vesile olarak görülüyor. Fıtır sadakası, yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve bayram gününde onların da sevinmelerine bir araç oluyor.