Doğalgaz depolama için 2,4 milyar avroluk imza
Tekfen İnşaat ve Tesisat ile Alman HMB'nin yer aldığı konsorsiyum, Tarsus'ta yapılacak yer altı doğalgaz depolama tesisleri için 2 sözleşme imzaladı- Konsorsiyumdaki şirketlerin sözleşmelerdeki toplam payı 723 milyon avro olacak
ANKARA (AA) - Tekfen Holding'e bağlı Tekfen İnşaat ve Tesisat ile Alman HMB'nin yer aldığı konsorsiyum, Mersin'in Tarsus ilçesinde yapılacak yer altı doğalgaz depolama tesisleri için 2,4 milyar avro tutarında 2 sözleşme imzaladı.
Tekfen tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, Tekfen İnşaat ve Tesisat ile HMB'nin sözleşmelerdeki toplam payının 723 milyon avro olacağı bildirildi.
Konsorsiyumun, Tarsus'ta birbirine yakın iki sahada, toplam 4 milyar metreküp kapasiteli yer altı doğalgaz depolama tesisini yapacağı belirtilen açıklamada, "Konsorsiyum, mühendislik, tedarik, yapım ve işletmeye alma esasıyla yapımı için yatırım lisans sahibi işverenler olan Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik AŞ ve Gaz Depo ve Madencilik AŞ firmaları ile toplam 2,41 milyar avro tutarında 2 sözleşme imzalamıştır." ifadesine yer verildi.
Sözleşmeler kapsamındaki işlere, işveren şirketlerce ilgili proje finansmanının sağlanması üzerine başlanacağı vurgulanan açıklamada, grup şirketlerinin konsorsiyum içindeki iş kapsamlarını, işlerin başlamasını takiben 5 yıl içerisinde fiilen tamamlamasının planlandığı ifade edildi.
Türkiye’de ilk yer altı doğalgaz depolama tesisi olan Silivri, TPAO tarafından işletiliyor ve tesisin depolama kapasitesi 2,6 milyar metreküp civarında bulunuyor.
Türkiye’nin ikinci tesisi olacak Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi için çalışmalar devam ediyor. Bu deponun kapasitesi ilk etapta 500 milyon metreküp olacak. Tesisin 2019'da devreye alınacak 500 milyon metreküplük ikinci kısımıyla toplamda kapasitesinin 1 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.
Tarsus'ta planlanan doğalgaz depolama tesisleri, ilk defa geçen yıl ekim ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından duyurulmuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ayrıca her yıl ithal edilen doğalgazın yaklaşık yüzde 10’luk miktarının 5 yıl içerisinde Türkiye’de depolanması için projeler geliştiriyor.
AA
Kaynak: