Doğu Karadeniz’in risk haritası çıkartıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından Doğu Karadeniz'de sel ve afet risk...
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından Doğu Karadeniz'de sel ve afet risk haritası hazırlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığının hazırladığı raporda Giresun'da 22 Ağustos 2020 tarihinde
yaşanan sel afetinde 5 askerin şehit olduğu, bir iş makinesi operatörünün de kaybolduğu Harşit Vadisi nüfus yoğunluğuna göre birinci derece, Rize'nin İkizdere ilçesi ikinci derece ve Trabzon'un Çaykara ilçesi üçüncü derece en riskli bölge olarak belirlendi.
Harşit Çayı'nda 5 asker şehit olmuş, 1 iş makinesi operatörü kaybolmuştu
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor doğrultusunda önlem alınması gerektiğini ifade eden Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, "Harşit Vadisi 160 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun çaylarından birisidir. Gümüşhane'nin dağlarından doğup Giresun'un Tirebolu ilçesinden denize dökülen Harşit Çayı'nın bulunduğu vadi Doğu Karadeniz'de en çok yağmur alan bölgedir. 22 Ağustos 2020 yılında Giresun'da yaşanan sel afetinde burada menfez çökmesi sonucu 5 askerimiz sel sularına kapılarak şehit oldu, bir iş makinesi operatörü de halen bulunamadı. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda nüfus oranına göre taşkında Doğu Karadeniz'de birinci derece riskli en yüksek yer olarak belirlenen Harşit Çayı'nın Tirebolu'da denize döküldüğü yerde 4 köy ve 3 mahalle risk altındadır. Tirebolu'nun Aslancık, Köseler, Halaçlı ve Örenkaya köyleriyle Balçıkbelen, Demirci, Örliman mahalleleri muhtemel bir afette dere tabanının 25-30 metre düşmesinden kaynaklı vadiye akma durumu vardır. Bu rapor doğrultusunda bu vadide can ve mal kayıplarının önlenmesi adına acilen bir önlem alınmasını öneriyoruz" dedi.
Kaynak: