''Dokuz Ay On Gün'' okuyucuyla buluştu

''Dokuz Ay On Gün'' okuyucuyla buluştu

Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi Karargahı'nın Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunduğu süre içinde yaşananların anlatıldığı ''Dokuz Ay On Gün'' isimli kitap yayımlandı.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı'nda Akşehir'in çok önemli bir merkez olduğunu Büyük Taarruz'un hazırlıklarının ve planlarının ilçede yürütüldüğünü söyledi.

Türk milletinin kaderinin çizildiği dönemlerde Akşehir'in Batı Cephesi Karargahı'na uzun süre ev sahipliği yaptığını ve Atatürk'ün defalarca Akşehir'e geldiğini ifade eden Baloğlu, o dönemde yaşananların iyi bilinmesi için araştırmacı Mehmet Koç'un bu konuda hazırladığı ''Dokuz Ay On Gün'' Akşehir'den Zafer Doğdu, isimli kitaba destek verdiklerini söyledi.

Baloğlu, Akşehir Belediyesi olarak Kültür Yayınları kapsamında kitabın basımını yaptıklarını ifade ederek, ''Bu kitap, 9 ay 10 gün boyunca yani 15 Kasım 1921 ile 24 Ağustos 1922 tarihleri arasında Batı Cephesi Karargahı'nın bulunduğu Akşehir'de yaşanan gelişmeler ve savaş hazırlıklarını gün gün anlatmaktadır'' dedi.

Baloğlu, Batı Cephesi Karargahı'nın 1921 yılının Kasım ayında Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Alagöz köyünden Akşehir'e taşındığını anlatarak, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihler arasında Akşehir'e defalarca gelerek Büyük Taarruz'a ilişkin strateji ve planları burada belirlemiştir. 1. Dünya Savaşı'ndan İstiklal Savaşı'nın kazanılmasına kadar geçen sürede Akşehir, jeopolitik konumu, ekonomik gücü, işgücü kaynağı ve demir yolu üzerinde bulunması nedeniyle etkin bir misyon üstlenmiştir.''

Akşehir halkının İstiklal'e giden yolda cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerlerini aldığını dile getiren Baloğlu, halkın dükkanlarında askere destek vermek için silah imal ettiğini, evlerde giysiler dikildiğini, kadınların 24 saat boyunca hemşirelik yaptığını ifade etti.

Baloğlu, kitapta, Batı Cephesi Karargahı'nın Akşehir'de bulunduğu 9 ay 10 günlük sürede yaşananların tarihsel sırayla anlatıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Toplantıların büyük bir gizlilik içinde yapılması ve savaş hazırlıklarının düşmana fark ettirilmemesi için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 28 Temmuz 1922'de düzenlenen futbol müsabakası da amacına ulaşmıştır. Maç dolayısıyla Akşehir'e gelen üst düzey komutanlar, bu sayede Büyük Taarruz konusunda bilgilendirilmişler, onların fikir ve önerileri de alınarak hazırlıkların bir an önce tamamlanması istenmiştir. Akşehir, Batı Cephesi Karargahı'nı 24 Ağustos 1922'de büyük bir coşku ve dualarla uğurlamış ve 26 Ağustosta başlayan Büyük Taarruz zaferle sonuçlanmıştır.''

Kitabın Genelkurmay Başkanlığının yayımladığı kitaplar ile Batı Cephesi Karargahı Müzesi arşivlerinden yararlanılarak yaklaşık 1 yılda hazırlandığını ifade eden Baloğlu, eserin çeşitli kamu kurumları ile kütüphanelere ve diğer ilgili yerlere ulaştırıldığını sözlerine ekledi.