Domates azaldı fiyat arttı

Domates azaldı fiyat arttı

Antalya Ticaret Borsası’nın Eylül ayı hal endeksine göre, domates fiyatları yıllık %63,40 artarken, işlem miktarındaki %47,37’lik düşüş bu artışta önemli rol oynadı. Sebze ve meyve endekslerinde de benzer artış ve düşüşler gözlemlendi.

Antalya Ticaret Borsası’nın açıkladığı Eylül ayı hal endeksi verilerine göre, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyve fiyatlarında yıllık bazda önemli artışlar yaşandı. Domates fiyat endeksi yıllık %63,40 artarken, miktar endeksi ise %47,37 oranında azaldı. Bu durum, domates fiyatlarındaki yükselişi büyük ölçüde etkiledi. Sebze fiyat endeksi %55,99, meyve fiyat endeksi ise %44,75 arttı. İşlem miktarları ise sebzede %48,91, meyvede %40,20 azaldı.

Domates azaldı fiyat arttı

Fiyatlardaki Artış, Miktardaki Düşüşten Kaynaklandı

Eylül ayında domates, sebze ve meyve işlem miktar ve fiyat endeksleri yıllık bazda dikkat çekici değişiklikler gösterdi. Domatesin yıllık işlem miktarı %47,37 azalırken, fiyatı %63,40 arttı. Sebzede yıllık işlem miktarı %48,91 düşerken, fiyat %55,99 oranında artış kaydetti. Meyvede ise işlem miktarı %40,20 azalırken, fiyatlar %44,75 arttı.

Aylık Verilerde de Dikkat Çeken Değişiklikler

Bir önceki aya göre (Eylül) domatesin işlem miktar endeksi %9,27 artarken, fiyat endeksi %1,73 oranında yükseldi. Sebzede aylık bazda işlem miktarı %34,89 artış gösterirken, fiyat endeksi %2,19 azaldı. Meyvede ise işlem miktarı %13,13 artarken, fiyat endeksi %0,72 oranında düştü. Bu veriler, son 6 yılın Eylül aylarıyla karşılaştırıldığında, sebze ve meyve miktar endekslerinde rekor artışlar, fiyat endekslerinde ise düşüşler olarak kaydedildi.

Domates azaldı fiyat arttı

Domates Fiyatlarındaki Yıllık Artışın Nedenleri

Domates fiyatlarının yıllık %63,40 artmasında en büyük etken, işlem miktarındaki %47,37’lik büyük düşüştü. Eylül ayında sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın da aynı şekilde, işlem miktarlarındaki azalıştan kaynaklandığı belirtildi. Antalya hallerinde işlem gören ürünlerdeki yıllık endeks değişimlerinin, 9 yıllık ortalamaların altında kaldığı gözlemlenirken, fiyat endekslerinin ortalamanın üzerinde olduğu kaydedildi.

Sebze ve Meyvede Rekor Miktar Artışı ve Fiyat Düşüşü

Antalya Ticaret Borsası’na göre, sebze miktar endeksi bir önceki aya göre %34,89 artarken, fiyat endeksinde %2,19’luk bir azalma görüldü. Son 6 yılın Eylül aylarına bakıldığında, bu dönem sebze miktar endeksinde rekor bir artış, fiyat endeksinde ise rekor düşüş yaşandı. Meyve işlem miktarı ise %13,13 artış gösterirken, fiyat endeksi %0,72 oranında düştü. Meyvede de aylık bazda miktarda ortalamanın üzerinde artış, fiyatta ise ortalama bir düşüş kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.