"Domates unu" yeniden sofralarda yerini alacak
Elazığ'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan ve yöre halkınca salça, sos ile baharatlara alternatif kullanılan domates unu, "Kadın Eli Değdi, Sebze Kurudu, Domates Un Oldu Projesi" ile sofralarla buluşmaya hazırlanıyor- İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür
ELAZIĞ (AA) - Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden olan ve yemeklerde salça, sos ve baharatlara alternatif kullanılan domates unu, "Kadın Eli Değdi, Sebze Kurudu, Domates Un Oldu Projesi" ile sofralarda yerini alacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen projeyle, merkeze bağlı Hankendi köyünde kadın çiftçiler, yetiştirdikleri domatesleri kuruttuktan sonra öğüttün sonra sade veya kuru reyhan, nane, kekik, maydanoz ve biber gibi çeşnilerle aromalandırılmış domates ununa dönüştürüyor.
Yöre halkınca eskiden taş el değirmenleri ile öğütülerek hazırlanan domates unu artık teknolojik makineler kullanılarak üretiliyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle amaçlarının Elazığlılarca kullanılan bu lezzeti hem Türkiye'ye tanıtmak hem de kentteki kadın girişimcilere yeni bir kazanç kapısı oluşturmak olduğunu söyledi.
Proje kapsamında düzenledikleri İş-Kur destekli mesleki eğitim programına katılan 20 kadın çiftçiye birer dekarda domates fidesi ve makine desteği sağladıklarını ifade eden Karahan, hasat edilen domateslerin güneşte veya fırında kurutularak nemi alındıktan sonra öğütme makinesinde öğütüldüğünü ve una dönüştürüldüğünü belirtti.
Elde edilen domates ununun ambalajlanarak pazara hazır hale getirildiğini anlatan Karahan, "Türkiye'de ilk olarak bu projeyi gerçekleştiren genç kadın girişimcilerimiz tarafından domatesi una dönüştürdük. Raf ömrünü uzatmak için makinemizde vakumlayarak poşetlediğimiz domates ununu mutfaklarda yerini alması için tüketicinin hizmetine sunuyoruz." dedi.
- Türkiye'de pek bilinmeyen bir lezzet
Geçmişte özellikle kırsal kesimde yaşayan yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında çorba ve yemeklerde kullanılmak üzere hazırlanan domates ununun, Türkiye'de pek bilinmediğini anlatan Karahan, şu değerlendirmede bulundu:
"Eskiden atalarımızın yoğun olarak kullandığı ve sofralarında yer verdiği bu geleneksel ürünümüzü Hankendi köyünde tekrar hayata geçiriyoruz ve unutulmaya yüz tutmuş olan bu lezzetin Türkiye'nin her yerindeki sofralarda yerini almasını sağlayacağız. Tabii bunu yapabilmek için yine bu genç kardeşlerimizin yanında olacağız. Onlara pazarlama imkanları sunacağız, satış noktaları oluşturacağız. Hep birlikte hedefimiz Türkiye'nin bütün sofralarına yerleştirmek olacak.''
- "Domates ununu Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz"
Proje kapsamında domates unu üretimi yapan Pervin Yüce, domates ununu daha çok kışlık tükettiklerini söyledi. Ürünü herkese tavsiye ettiklerini anlatan Yüce, "Çok eskilerden anneannelerimizin zamanında kalma domates ununu tekrardan hayata geçirmeye karar verdik. Kadınlar olarak hep birlikte el ele verdik ve domates unumuzu yaptık. Fideleri diktik, domateslerimizi topladık, kuruttuk, öğüttük ve domates unumuzu yaptık. Domates ununu tüm Türkiye'ye tanıtmak ve ailemize katkıda bulunmak istiyoruz. Biz kadınlar da 'Varız' diyebilmek için bu projeye el attık." diye konuştu.
AA
Kaynak: