Domates virüsü projesi desteklenmeye hak kazandı

Domates virüsü projesi desteklenmeye hak kazandı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, domateste kahverengi meyve buruşukluk virüsüne (ToBRFV) karşı dayanıklı bitkiler geliştirmek için CRISPR/Cas13a genom düzenleme yöntemi kullanacak.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nde önemli bir proje hayata geçiriliyor. Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Caner Yavuz’un yürütücüsü olduğu "CRISPR/Cas13a Genom Düzenleme Yöntemi ile Domateste Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsüne (ToBRFV) Karşı Dayanıklı Bitkilerin Oluşturulması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projede, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksoy yer alıyor.

Klasik Yöntemlere Alternatif Bir Yaklaşım

Projenin yürütücüsü Dr. Caner Yavuz, ToBRFV’nin yayılmasının tarımsal ekonomide ciddi zararlara yol açtığını belirtti. Yavuz, "Islah çalışmalarına ek olarak genom düzenleme gibi yenilikçi yaklaşımlar kullanarak bu virüse dayanıklı domates hatlarının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu projeyle klasik mücadele yöntemlerinin ötesine geçilerek, virüse karşı alternatif bir çözüm sunulması hedefleniyor" dedi.

Ekonomik Kayıpları Azaltma Potansiyeli

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise, bu tür bilimsel çalışmaların tarımsal kayıpların önlenmesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Uslu, "Bu projeyle tarım sektöründe yaşanan virüs kaynaklı maddi kayıpların azalacağına inanıyorum. Akademisyenlerimizi bu değerli çalışmaları için tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Domates virüsü projesi desteklenmeye hak kazandı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.