Dört çocuk annesinin "ekmek kavgası"
Erzurum'da yaşayan dört çocuk annesi Konak, yol kenarına kurduğu "tandır evi"nde pişirdiği ekmekleri satarak hem aile bütçesine katkı veriyor hem de kadın girişimciliği konusunda örnek oluşturuyor - Konak: - "Burada birkaç makine alıp fırın yaptırmayı düş
ERZURUM (AA) - HADİ ŞENGÜL - Erzurum'un Uzundere ilçesinde dört çocuk annesi Nurgül Konak, yol kenarında kurduğu "tandır evi"yle hem ailesinin geçimine katkı sağlıyor hem de girişimci kadın ruhunu ortaya koyuyor.
İlçede yaşayan evli ve 4 çocuk annesi Konak, bir süre önce evini ziyaret eden Uzundere Belediye Başkanı Özsoy'un bir isteği olup olmadığını sorması üzerine aile bütçesini yetiştiremeyen eşine destek olmak amacıyla kendisine iş kurması konusunda destek istedi.
Özsoy'un talebini olumlu karşılaması üzerine ekmek yapıp satmak için "tandır evi" kurmak istediğini söyleyen Konak, Belediye Başkanı'nın yer ve maddi desteğiyle yol kenarına "tandır evi" kurdu.
Böylece ekmek üretimine başlayan Konak, günlük 100-150 ekmek yapıp satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.
Konak, sabahın erken saatinde evinden yürüyerek "tandır evi"ne gelip ekmek teknesini açıyor. Daha sonra kolları sıvayan Konak, bir yandan hamurunu yoğururken diğer yandan tandırı yakıyor.
Tandır ateşinin alevinin sönmesi ve odunların köz haline gelmesiyle ekmek yapımına başlayan Konak'a küçük kızı da yardım ediyor. Konak ve küçük kızı, açtıkları hamurları tandır üzerinde tek tek pişiriyor.
Müşterilerinin talebi halinde sıcak ekmeğin yanı sıra organik tereyağı ve peynir ikramında da bulunan Konak, "ekmek mücadelesiyle" takdir topluyor.
Nurgül Konak, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ekmeklerini müşterilerinin çok beğendiğini dile getirerek, ekmeklerin organik buğday unundan yapılması dolayısıyla diğerlerinden farklı ve daha lezzetli olduğunu söyledi.
Konak, "Ürettiğim ekmekler kepekli. Ekmekleri kendim yapıp kendim satıyorum. Ekmeğe sıcakken tereyağı sürerseniz bir de Erzurum'un doğal tulum peynirini arasına koyarsanız çay ile yenildiğinde çok güzel olur. Bu ekmek özellikle dönerle yenildiğinde de çok güzel olur. Bu ekmekler kolay kolay bayatlamaz, bir hafta, 10 gün bir şey olmaz. Bu ekmeği buzdolabına hava almayacak poşetlerle koyarsanız bir aya kadar saklanabilir. Dondurucuda da 2 aya kadar durur ve bayatlamaz." dedi.
- "Fırın açmayı düşünüyorum"
Şimdilik yetiştiremediği için marketlere ekmek gönderemediğini belirten Konak, "Günlük 100-150 ekmek çıkaracak kadar hamurumu hazırlıyorum. Fazlasını yapamıyorum çünkü önceden gelinimle ekmek yapıyorduk ama çocuğu olduğu için gelinim şu anda torunuma bakmak zorunda. Bazen akşamları bazen sabah erken saatlerde hamuru yapıyorum. Erken saatlerde ekmekleri satışa çıkartıyorum." diye konuştu.
Konak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) girişimci belgesi aldığını da aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada birkaç makine alıp fırın yaptırmayı düşünüyorum. Şu anda 200 ekmek çıkarıyorsam o zaman eleman çalıştırarak bin ekmek çıkarabilirim. Evli oğlumun da işi yok, onunla birlikte çalıştırmayı düşünüyoruz. Tandır ketesi yapmayı düşünüyorum ama yalnız olduğum için yapamıyorum. İş yerini büyüttüğüm zaman, tandır ketesi, tandırda su böreği gibi farklı şeylerde yapmayı planlıyorum. Burada bana komşularım yardımcı oluyor. Kızım yardımcı oluyor, okul çıkışında gelinim çocuk evde uyuyunca yardımcı oluyor. Oğlum da boş kaldığı zaman yardım ediyor."
AA
Kaynak: