Dr. Çağlar: 3'üncü Dünya Savaşı Zaten Başladı

Dr. Çağlar: 3'üncü Dünya Savaşı Zaten Başladı

Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Turan Çağlar, güncel gelişmeleri değerlendirerek 3'üncü dünya savaşı ihtimalini yorumladı. Dr. Çağlar, Türkiye'nin taraf olmaktan kaçınmasının önemine vurgu yaptı.

Dünyada Gerilim Artıyor

Rusya'daki terör saldırısı, İsrail ve Lübnan arasındaki gerilim, Doğu Asya'daki krizler 3'üncü dünya savaşı endişelerini artırıyor. Birçok ülke politikacısı bu ihtimali dile getirirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da "3'üncü dünya savaşı riski var" sözleriyle dikkat çekti.Dr. Çağlar: 3'üncü Dünya Savaşı Zaten Başladı

"3'üncü Dünya Savaşı Başladı"

Dr. Mehmet Turan Çağlar, dünya savaşlarının büyük güçlerin birbirine karşı askeri güç kullanmasıyla tanımlandığını belirterek, "Savaşın doğası değişti. Artık farklı bölgesel güçler birbiriyle savaşıyor diyorsak, aslında üçüncü dünya savaşı başlayalı çok uzun bir zaman oldu. Büyük güçler arasındaki savaş riski şu an için düşük ama hızla tırmanan bir gerilim var" dedi.Dr. Çağlar: 3'üncü Dünya Savaşı Zaten Başladı

Askeri Savaş Son Seçenek

Savaşlarda askeri gücün son seçenek olarak kullanıldığını belirten Çağlar, "Büyük güçler askeri gücü en son seçenek olarak kullanıyorlar. Ekonomik yaptırımlarla birbirini dize getirmeye çalışıyorlar. Askerileşme arttıkça teknoloji de bu işin içerisine giriyor. En son aşamada çok şiddetli bir askeri tırmanma görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sorunlar Büyüyecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sözlerini hatırlatan Çağlar, "Büyük güçler artık bu sorunların çözümünde yetersiz kalıyorlar. Ortak bir noktada buluşamıyorlar. Bu da şiddetin ve ölümlerin artmasına, sorunların yayılma riskine neden oluyor. Sorunları çözmedikçe büyüme ihtimali çok yüksek" dedi.

Dr. Çağlar: 3'üncü Dünya Savaşı Zaten Başladı

Türkiye Taraf Olmamalı

Türkiye'nin nasıl bir dış politika izlemesi gerektiğini anlatan Çağlar, "Türkiye mümkün olduğunca dengeli bir politika yürütmek zorunda. Yakın coğrafyada yaşanan çatışmalar Türkiye'yi doğrudan etkileme potansiyeline sahip. Türkiye'nin doğrudan bir çatışmanın tarafı olmaktan kaçınması, diplomatik ve barışçıl yolları devreye sokması gerekir" dedi.

Terör Saldırılarının Kaynağı: Ontolojik Çatışmalar

Rusya'daki terör saldırısını da değerlendiren Çağlar, "Radikal gruplar, büyük güçleri küresel eşitsizliğin temel sebebi olarak görüyorlar. Bu gruplar fırsatını bulduklarında hedef olarak gördükleri ülkelere saldırmaya devam edeceklerdir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler