Dünya Kanser Günü
Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Gültekin: "Tüm kanserlerde plato çiziyoruz, artışı durdurduk. Tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde oran yüzde 88'den yüzde 80'lere indi. Yılda 35 bin kanser görülürken bu rakam 30 binlere düştü"- "2015'de Türkiye gen
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, Türkiye genelinde kanser görülme oranlarında azalma olduğunu belirterek, "Tüm kanserlerde plato çiziyoruz, artışı durdurduk. Tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde bu oran yüzde 88'den yüzde 80'lere indi. Yılda 35 bin kanser görülürken bu oran 30 binlere düştü" dedi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneğinde düzenlenen toplantıda konuşan Gültekin, 2015 yılı kanser istatistikleri hakkında bilgi verdi.
2015'de teşhis edilen kanser sayısının Türkiye genelinde 174 bin olduğunu belirten Gültekin, "103 bin erkekte ve 71 bin kadında kanser teşhis edildi. Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında, tütüne bağlı olarak akciğer kanseri var. Prostat ve bağırsak yani kolon kanseri onu takip ediyor. Kadınlarda ilk üç sıranın değişmediğini görüyoruz. Birinci sırada meme, ikinci sırada troid ve üçüncü sırada da kolon kanseri var" dedi.
Her yıl ortalama 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirten Gültekin, erkeklerde tütüne bağlı kanser, kadınlarda ise meme kanseri taramalarının öncelikli programları arasında yer almaya devam edeceğini söyledi.
- "Kadınlarda tütüne bağlı kanserlerde artış yaşandı"
Türkiye'de önceki yıllara göre kanser artış hızında gerileme olduğunu aktaran Gültekin, "Tüm kanserlerde plato çiziyoruz, artışı durdurduk. Erken teşhis ve önleme programları ile bunları gerçekleştiriyoruz. Tütün kontrol programı sayesinde erkeklerde yüzde 88'lerden 80'lere indi. İnme trendi devam ediyor ama hala dünyada tütüne bağlı kanserlerde ön plandayız. Bu program iyi gidiyor. Sahiplenelim, moral verici. Erkeklerde akciğer kanseri yüzde 56'dan yüzde 50'lere düştü. Bu kanserlerin azaldığını görüyoruz. Kadınlarda tütüne bağlı kanserlerde ise artış yaşandığını görüyoruz. Aman dikkat edelim, tütün ürünlerini aktif kullanan veya pasif etkilenen kadınlarımıza. Kadınlarımızda bu rakamları görmeyi istemiyoruz" dedi.
Kanser taramalarından elde edilen rakamların sevindirici olduğunu belirten Gültekin, "Aile hekimlerinin kanser tarama rakamları arttı. Son üç yıl içerisinde hızlı bir artış var. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) başvuruda artış 5 katına çıktı. Çok yakında Hacettepe Üniversitesinde kurulumu tamamlanan mamografi okuma merkezi de devreye girecek. Mobil KETEM filosu da yakın zamanda köylere kadar giderek kanser taraması yapacak" diye konuştu. Gültekin, aile hekimliklerinde de kolon kanseri taramalarının yapılabildiğini hatırlatarak, bu alanda katılımın iyi olduğunu söyledi.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Tezer Kutluk da, dünyada her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, 8 milyon kişinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Kanserde teşhis ve tedavi noktasında son yıllarda çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Kutluk, "Tünelin ucunda ışık göründü. 'O ışığa nasıl ulaşabiliriz' çabasındayız. Önümüzdeki üç yılın teması 'yapabiliriz' ve 'yapabilirim' olacak" dedi. Kutluk, Dünya Kanser Örgütünün sosyal medya vasıtasıyla 2015 yılında 10 milyar kişiye ulaştığını ve tarama gerçekleştirdiğini söyledi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise kanserin toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, "Kanser her iki erkekten birisini ve her üç kadından birisini yaşamı boyunca etkileyecek. Korkarak, çekinerek değil önce sorunu düzgün tanımlayarak çözümler oluşturabiliriz. Öncelikle toplumsal önlemler almalıyız. Bunu için 'yapabiliriz' diyoruz" dedi.
AA
Kaynak: