Düzensiz Yağışlar Tarımsal Üretimi Tehdit Ediyor

Düzensiz Yağışlar Tarımsal Üretimi Tehdit Ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpa rekolte tahminleri ile çiftçilerin destek beklentilerini değerlendirdi. Bayraktar, 2023-2024 üretim sezonunda bahar aylarında düzensiz yağışlar ve ani sıcaklık artışlarının bitkide dane oluşumunu olumsuz etkilediğini ve tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturduğunu belirtti.

Düzensiz Yağışların Olumsuz Etkileri

Bayraktar, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Nisan ayı yağışlarının normaline göre Karadeniz Bölgesi'nde %70, Akdeniz Bölgesi'nde %57, Ege Bölgesi'nde %54, İç Anadolu Bölgesi'nde %53, Doğu Anadolu Bölgesi'nde %46, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde %30 ve Marmara Bölgesi'nde %24 oranında azaldığını belirtti. Mayıs ayında ise ülke genelinde yağışlar normaline göre %33, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre %5 artış gösterdi.

Bayraktar, "Hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerdeki Mart, Nisan ve Mayıs aylarında düzensiz yağışlar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor" dedi.

Rekolte Tahminleri ve Beklentiler

Bayraktar, iklimsel nedenlerle hasadın bu yıl erken başladığını ve ülke genelinde hasadın neredeyse yarısının tamamlandığını söyledi. "Başta Adana olmak üzere Çukurova'da hasat tamamlandı. Çukurova'da verimde geçen yıla göre artış görülüyor. Ancak Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde çiftçilerimiz verimde umduğunu bulamadı. Bu nedenle arpada %15, buğdayda %8-10 azalma bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Serbest Piyasada Fiyatlar ve Çiftçi Destekleri

Bayraktar, serbest piyasada fiyatların müdahale alım fiyatının altında gerçekleştiğini belirtti. Arpa fiyatlarının %7,7, buğday fiyatlarının ise %6 oranında gerilediğini ifade etti. "Geçtiğimiz hafta arpa fiyatları ortalama ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatları ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatları ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar düştü. Buğday fiyatlarındaki gerilemede arz artışı ve kalite düşüklüğünün etkisi olsa da küçük aile işletmelerine sahip üreticiler ürünlerini tüccara satmak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.

Bayraktar, buğday için ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Türk çiftçisi her türlü olumsuzluğa rağmen fedakâr bir şekilde üretime devam etse de onlara verilecek en büyük destek doğru hazırlanmış, ülke ve çiftçi menfaatleri doğrultusunda saha gerçekleriyle örtüşen uzun vadeli tarım politikalarıdır" dedi.

Düzensiz Yağışlar Tarımsal Üretimi Tehdit Ediyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.