Ege'nin develerini hayır için güreştiriyorlar
Bölgedeki illerde düzenlenen festivallerde güreştirilen develer izleyicilere keyifli anlar yaşatırken, etkinliklerden elde edilen gelir ise okul, cami, sağlık ocağı, çeşme, köprü yapımında kullanılıyor- Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Çoban:-
MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Ege Bölgesi'ndeki illerde düzenlenen deve güreşlerinden elde edilen gelirle, okul, cami, sağlık ocağı, çeşme ve köprülerin yapımına destek veriliyor.
Yörük kültürü deve güreşleri, bölgedeki birçok ilde ocak ve şubat arasında yapılıyor. Valilikler güreşlere "folklorik amaçlı düzenlenmesi ve güreşen hayvanlara eziyet edilmemesi" şartıyla izin veriyor.
Develer 6'dan başlayıp 25 yaşına kadar güreşebiliyor. Develerin önceki yıllarda elde ettiği birinciliklere göre sahiplerine bin-20 bin lira katılım parası veriliyor. Güreşlerde birinci olan deve sahibine ise kupa takdim ediliyor.
Güreşlerden elde edilen gelir ise okul, yol, cami, derslik, sağlık ocağı, çeşme ve köprü yapımında kullanılıyor.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, AA muhabirine, yüzyıllardır devam eden deve güreşleri geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Belediyelerin festival tadında geçen güreşlere destek verdiğini belirten Çoban, "Antalya, Burdur, Muğla, Aydın, İzmir yöresi Yörüklerin yerleşim alanıdır. Yörüklerin yaşadığı alanlarda geleneklerden gelen deve ve boğa güreşleri yapılmaktadır. Deve güreşlerinden elde edilen gelirle bölgeye katkı sağlanırken, insanlar arasında da kaynaşma ve dayanışma duygusu gelişmektedir." dedi.
- "Elde edilen geliri öğrencilerimize harcıyoruz"
Çoban, güreşlerden elde edilen gelirin çoğunlukla hayır işlerinde kullanıldığını dile getirdi.
Türk milletinin mayasında ve geleneğinde yardımlaşma duygusu bulunduğunu vurgulayan Çoban, şöyle devam etti:
"Bizim yaşamımızda, öğrencilerimizin eğitimi ile okullarımız çok önemli. Öncelikle okullarımıza, camilerimize ve ihtiyaç olursa başka türdeki sosyal ihtiyaçlarımıza güreşlerden elde edilen gelir harcanıyor. Boğa güreşlerinde de aynı şekilde, okul ve cami yararına güreşler düzenliyoruz. Deve güreşleri, Aydın, Burdur, Denizli, Muğla ve çevre köylerden insanları toplayarak, insanların hoşça vakit geçirmesini sağlıyor. Aynı zamanda devecilikle uğraşan insanlarımıza da katkı sağlıyor. Onlar da develerine masraf ediyorlar ve ihtiyaçlarını gideriyorlar. Kalan parayı da bizim için çok önemli olan çocuklarımıza ve öğrencilerimize harcıyoruz."
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yörüklerin göçleri sırasında kullandıkları develeri zaman zaman güreştirdiklerini anlattı.
Yörüklerin gezmesini, yemesini, içmesini bilen, hayatı yaşayan insanlar olduğunu ifade eden Gümüş, Muğla, Aydın ve Denizli'de halen deve güreşlerinin yapıldığına değindi.
Güreşlerin belli bir amacı olduğunu belirten Gümüş, "Düzenlenen yerde cami veya okul yaptırma olsun, çocukların bursuna yönelik olsun belli bir katkı sağlıyor. O noktada bu güreşleri çok önemsiyorum. Hem insanları bir araya getirerek kaynaştırıyor, sosyal aktivite oluşuyor hem de yardımlar yapılıyor. Bunun yanında da dernekler vasıtasıyla ihtiyaç olan şeylerin yapımına katkı sunuyor." dedi.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan da deve güreşlerinin bin yıllık bir gelenek olduğuna işaret etti.
Deve güreşlerinin ticari amaçla yapılmadığını vurgulayan Akcan, "Bu spor özellikle bölgelerin kış eğlencesi ama gelenek ve göreneklerin yüzyıllardır yaşatıldığı bir Yörük kültürü. Deve güreşleri okul, cami, sağlık ocağı, köylerin suyu, yolu için yapılıyor. Bir taraftan geleneği yaşatıyor, diğer taraftan elde edilen gelirle sosyal amaçlı derneklere yardımda bulunuyor." diye konuştu.
AA
Kaynak: