Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi

ETCEP kapsamında Erzurum'daki 4 pilot okulda 972 öğrenciye yönelik gerçekleştirilen "Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası"nın kapanışı yapıldı- MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ARGE Projeler Daire Başkanı Yıldız: - "Gelecek için insan yetişt

ERZURUM (AA) - Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi (ETCEP) kapsamında Erzurum'daki 4 pilot okulda 972 öğrenciye yönelik gerçekleştirilen "Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası" tamamlandı.

Projenin Erzurum ayağının tamamlanması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, proje ekip lideri Fatma Özdemir Uluç ile basın toplantısı düzenledi.

Yıldız, projeyle her şeyden önce daha iyi insan yetiştirilmesinin amaçlandığını, yapılan çalışmanın da bir başlangıç olduğunu ifade etti.

Geleceğin teminatının sahip olunan insan kaynakları olduğunu dile getiren Yıldız, "Gelecek için insan yetiştirmemiz lazım. İnsanı eğer iyi şekilde eğitirsek ve hazırlarsak gelecekteki işimizde kolaylaşır. Biz bu projeyle bunu da amaçladık." dedi.

10 ilde pilot uygulanan projeden elde edilecek sonuçları değerlendirilerek tüm projeyi Türkiye'ye yayacaklarını belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Projede şu anda 10 ilin 5'inde yerel toplumsal seferberliği gerçekleştirdik. Hedef kitle sadece öğrenciler değil, aileler de var. Aile olmazsa olmaz ve önemli. Herkes bu projenin bir parçası. İnsanlar aldıkça bunu başkalarıyla paylaşacak. Bu projede ilk önce öğretmenleri formatör olarak yetiştirdik. Öğretmenler kendi okullarındaki öğretmenlerini ve öğrencilerini yetiştirdiler."

- "Eğitim ortamlarını cinsiyet eşitliğine daha duyarlı hale getireceğiz"

Proje ekip lideri Uluç da ETCEP ile eğitim ortamında kız ve erkek çocukların cinsiyetlerinden kaynaklı herhangi bir ayrımcılığa uğramaksızın eşit imkanlara erişmesinin amaçlandığını aktararak şöyle konuştu:

"Eğitim ortamlarında yetişmenin ailelere de yansımasını bekliyoruz. Doğduğumuz andan itibaren kız ve erkek olarak toplumun belli beklentileriyle etiketleniyoruz. İlk doğduğumuzda kızlara pembe, erkeklere mavi giydiriliyor. Kızlara daha çok çiçek, erkeklere ise yiğit ve mert isimleri konuluyor. Nihai olarak kızlar daha naif, kırılgan ve korunaklı bir hayat tercihiyle karşı karşıyalar. Erkekler de hep daha koruyan, gözeten, sorumlu, mevki ve söz sahibi olarak yetiştiriliyorlar ve hayata hazırlanıyorlar. Biz, bu projeyle eğitim ortamlarında çocukların bu etiketlenmelerden biraz daha arınmalarına çalışıyoruz. Kızların da erkeklerin de kendi istekleriyle hayata eşit bir biçimde hazırlanmalarını istiyoruz ve bunu yapabilmek için de öğretmenler aracılığıyla eğitim ortamlarını daha toplumsal cinsiyet eşitliğine daha duyarlı hale getireceğiz."

Proje kapsamında, Erzurum'da 4 pilot okulda, "Mesleğin cinsiyeti olur mu?", "Hayatımız bir ağaç olsaydı", "Fikir otobüsleri", "Bir de bizim eve bakın" adı altında cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı