El yapımı ayakkabının üretim yolculuğu

El yapımı ayakkabının üretim yolculuğu

Bursalı ayakkabı ustası Celal İleri, oğulları ve bir yardımcısıyla birlikte, atölyesinde ayda 800 çift el yapımı ayakkabı üretiyor- İleri:"Bir tek ayakkabı için 100-124 çivi çakılıyor. Her bir çivinin görevi vardır"- "El yapımı bir ayakkabı, giyilene kada

BURSA (AA) - ŞABAN KILIÇCI - Bursa'nın İnegöl ilçesinde 3 oğlu ve bir yardımcısıyla birlikte çalıştığı atölyede ayda 800 çift el yapımı ayakkabı üreten usta, bunların bir bölümünü Makedonya'ya ihraç ediyor.

Ayakkabı ustası Celal İleri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 59 yaşında olduğunu ve yaklaşık yarım asırdır ayakkabıcılıkla uğraştığını söyledi.

Atölyelerinde kendisi ve 3 oğlunun yanı sıra bir de yardımcı personelin çalıştığını belirten İleri, el yapımı ayakkabının fabrikasyon üretimden daha sağlıklı olduğunu ifade etti.

Mesleğe başladığı çocukluk yıllarından bu yana el yapımı ayakkabı ürettiğini dile getiren İleri, mesleğinin titizlik istediğini ifade ederek, "Ayakkabı giyilene kadar her işini, bakarak yapıyoruz. Fabrikada öyle bir şey yok. El yapımı bir ayakkabı, giyilene kadar 120-130 defa elden yere bırakılır, yerden ele alınır." dedi.

- Dana ve keçi derisinden yapıyor

Ayakkabıları dana ve keçi derisinden ürettiklerini aktaran İleri, derileri İstanbul, İzmir ve Bursa'dan bizzat seçerek temin ettiklerini söyledi.

Ayda ortalama 800 çift ayakkabı yaptıklarını anlatan İleri, şunları kaydetti:

"Deri, atölyemize getirildiği gün kesilir ve makineci arkadaşımıza verilir. Bu arkadaşımız da bir günde en fazla 10-15 çifti dikmeye çalışır. Ertesi gün kalıbı germe işlemlerine başlarız. Kalıp germeden sonra ayakkabının en az 3 gün kalıpta kalması gerekir. 3 günden önce kalıptan çıkarttığın ayakkabı, çok çabuk deforme olur. Hızlı bir usta, iyi ayakkabı yapacaksa bir günde en fazla 7 çift ayakkabı yapabilir. 8 çift çok zordur. Bir modelin 30-40 çifti istendiğinde 10 gün civarında ama bir çift ayakkabı istendiğinde 3-5 günde teslim ederiz. Bir tek ayakkabı için 100-124 çivi çakılıyor. Her bir çivinin görevi vardır. Ayakkabıyı gerdikten sonra çiviyi doğru yere çakmak gerekiyor. Bu işte çok itinalı olunmalı."

İleri, sağlıklı bir ayakkabının hem içinin hem de dışının deri olması gerektiğini vurguladı.

Fabrikasyon üretimin artmasına rağmen halen ilgi gören el yapımı ayakkabıları çoğunlukla iç piyasaya pazarladıklarını aktaran İleri, bir bölümünü ise Makedonya'ya ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı