Elazığ'da FETÖ/PDY davası

Elazığ'da FETÖ/PDY davası

Aralarında eski 2. sınıf emniyet müdürünün de yer aldığı 15 sanığın yargılanmasına Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı- Etkin pişmanlık yasasından yararlanan eski polis memuru tutuklu sanık K.Y, tahliye edildi - Sanık K.Y: - "Bu yapıda 12-13 yıl ka

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aralarında eski 2. sınıf emniyet müdürü, komiser yardımcısı ve polislerin bulunduğu tutuklu 15 sanığın yargılanmasına başlandı.

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan haklarında dava açılan 15 sanık ayrı ayrı yargılandı.

Duruşmada tutuklu sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Tutuklu sanıklardan eski polis memuru K.Y, etkin pişmanlık yasasından yararlanarak itiraflarda bulunmak istediği söyledi. 2003 yılında Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezini kazandığını belirten K.Y, FETÖ yapısıyla o dönem sınıf arkadaşlarının vasıtasıyla tanıştığını anlattı.

Polis okulunda bir üst sınıfta bulunanlarla FETÖ'ye bağlı olan emekli polislerin evine gitmeye başladıklarını belirten K.Y, şunları kaydetti:

"Okulu bitirdikten sonra Ankara’ya atandım. FETÖ ile bağlantılı yapıdan biri sivil diğeri polis iki kişi beni Demetevler'de bir eve yerleştirdi. Demetevler'de bu yapıya ait çok ev vardı. Ev abileri polislerdi. Demetevler'de bulunan polis evlerinden sorumlu Karşıyaka Polis Merkezi Amirliği'nde görevli 'Çağdaş' isminde biri görevliydi. Tayininin Tunceli'ye çıkmasının ardından yerine Keçiören FEM dershanesinde coğrafya öğretmenliği yapan Bülent isimli kişi getirildi. Bu kişi 2007-2010 yıllarında sorumluluk yaptı. Bu kişi aynı zamanda Ankara çevik kuvvetin sivil imamıydı. Siviller genelde kod ismi kullanıyordu, o yüzden 'Bülent' isminin gerçek mi yoksa kod isim mi olduğunu bilmiyorum."

2006'dan 2009'a kadar "ev abiliği" de yaptığını aktaran K.Y, yaklaşık 40 polisin adını mahkeme heyetine verirken, bunlardan birçoğunun da FETÖ aracılığıyla komiser olduğunu öne sürdü.

Bu kişilerden bazılarının daha sonra yurt dışında büyükelçiliklerde görev aldığını aktaran K.Y, "Ben 2005-2010 yıllarında Ankara çevik kuvvette görev yaptım. Özel tim birinci gruptan sorumlu olan T.U, daha sonra Cumhurbaşkanlığı korumasında çalıştığını hatırlıyorum." diye konuştu.

2010 yılında Elazığ Valiliği Özel Kalem Müdürlüğünde şifre memuru olarak göreve atandığını dile getiren K.Y, "Yapı aracılığı ile istihbarat sınavına girdim. İsmimi 'Selami' isimli sivil imama verdiler. Bu kişi Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında çalışan H.A. idi. İstihbarat şubeye seçildim. 2011-2014 yıllarında İstihbarat Şube Müdürlüğünde çalıştım." dedi.

- "Cezaevinde yoğun baskı var"

Sanık K.Y, Elazığ Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünün sivil imamlığını 2012-2016 yıllarında N.S. isimli şahısın yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"N.S'nin üstünde de zaman zaman sohbetlere gelen ve kendini 'Salih' olarak tanıtan S.S. yer alıyordu. N.S ile cezaevinde aynı koğuşta 2 ay kaldım. İtirafçı olacağımı söyledim. Cezaevinde bundan yararlanmamak için manevi yönden yoğun bir baskı var, 'Allah'a hesap veremezsin' diye. Söylediğimde kendisinin örgüt üyeliğini düşürmek için emniyetten sorumlu şahsın S.S. olduğunu söyledi. 'Benim ismimi söyleme' dedi."

- Önce ByLock sonra Eagle kullanmışlar

Kendisinin de örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"u kullandığını ve bunu da telefonuna N.S'nin yüklediğini itiraf eden K.Y, şunları anlattı:

"Yalnız ben gizli olduğunu bilmiyordum. Sonradan MİT'in bu konuda çalışması olduğunu ve bunu çözüp çözmediklerini bilmedikleri için tedbir amaçlı 'ByLock' kullanmayı bıraktık ve Eagle’ye geçtik. Yeni programı kurarken bir de CTA Clingtean Master diye bir silme programı kuruldu. Eagle'de konuşmalar 2-3 gün içinde kendiliğinden otomatik olarak siliniyordu. Silme programı, programı tamamen kaldırmak için kurulmuştu."

- "Her ay 200 lira himmet parası ödemiş"

N.S’ye her ay düzenli olarak 200 lira "himmet" parası ödediğini, diğer arkadaşlarının da 100-200 lira arasında değişen "himmet" parası ödediğini bildiğini ifade eden K.Y, iki defa da kurban bağışında bulunduğunu kaydetti.

Bu yapı ile 2016 yılının mart ayında bağını kestiğini söyleyen K.Y, "Bu yapıda 12-13 yıl kaldım. Allah rızası için samimi duygularla katıldım ama hayal kırıklığına uğradım. Sohbetlerine katıldım, evlerinde kaldım ve ev abiliği yaptım. Bunların darbe girişimine kalkışacaklarını hiç düşünmemiştim. Darbe girişimi benim için milat oldu." ifadesini kullandı.

Diğer tutuklu sanıklar da ifadelerinde "ByLock" kullanmadıklarını savundu.

Savcı mütalaasında, sanık K.Y'nın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından tutuklu sanık K.Y'nin tahliyesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı