Elden Kira Ödemesi Yapanlara Yüzde 10 Ceza Geliyor

Elden Kira Ödemesi Yapanlara Yüzde 10 Ceza Geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni düzenlemesiyle kira ödemelerini elden yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçtiğimiz günlerde “Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”nı internet sitesinde yayınladı. Bu düzenleme ile kira ödemelerini elden yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesileceği duyuruldu. Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, bu cezanın 5 bin liradan az olamayacağını ve kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı.

Sahte Kontratların Önüne Geçilecek

Duman, bu zorunluluğun kiracılar açısından olumlu olduğunu, çünkü kayıt dışı kira sözleşmelerinin ve sahte kontratların önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Yeni düzenlemeyle birlikte gelirlerin daha iyi tespit edileceğini ve kayıt dışı durumların ortadan kalkacağını belirtti.

Ceza Tutarı 5 Bin Liradan Az Olmayacak

Yeni düzenlemeyle elden kira ödemesi yapanlar, her tespit edilen durumda kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza ile karşı karşıya kalacak. Bu ceza tutarı ise 5 bin liradan az olmayacak. Duman, kiracı ve ev sahiplerinin cezaya maruz kalmamak için kira ödemelerini mutlaka banka veya PTT üzerinden yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

Kayıt Dışılığın Önüne Geçiliyor

Duman açıklamalarında, “Kira ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılması, kira gelirlerinin tespiti açısından önemli bir adım. Bu düzenleme, kayıt dışı durumların önlenmesine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenleme ile konut ve iş yeri kiralamalarında elden ödeme dönemi sona eriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.