Emekli öğretmenin Konya koleksiyonu: Gertrude Bell'in fotoğrafları da var
Emekli Almanca öğretmeni ve Feritpaşa Mahallesi'nin muhtarı Yaşar Barışık, Konya'nın tarihini 1830'lardan kalma fotoğraflarla gelecek nesillere aktarıyor.
Konya'nın tarihini 1830'lu yıllardan kalma fotoğraflarla aydınlatan emekli Almanca öğretmeni Yaşar Barışık, Feritpaşa Mahallesi'nin muhtarlığını yürütürken Konya'nın zengin tarihini yeniden canlandırıyor. Barışık'ın hikayesi, Almanca rehberlik yaparken turistlerin çektiği fotoğraflardan ilham almasıyla başlıyor. Turistlerin objektifine takılan Konya'nın güzellikleri, Barışık'ı o dönemin atmosferine sürüklüyor.
Daha sonra etrafındaki insanlara, evlerinde tozlu sandıklarını açmalarını söyleyerek kentin eski fotoğraflarını toplamaya başlıyor. Bu fotoğraflar, Konya ve Sille'nin tarihi hakkında büyük bir hazine sunuyor.
Gertrude Bell'in elde ettiği Konya fotoğrafları
Arşivinde 1830'lu yıllardan kalma fotoğraflar bulunan Barışık, "Genellikle Konya ve Sille'nin tarihi fotoğrafları var. Mesela arşivimde 1830'lardan kalma fotoğraf var. Çoğumuzun bildiği veya duymadığı Gertrude Bell adında İngiliz ajan var. Konya topraklarında 9 yıl, Karapınar'da 7 yıl kalmış. Sözde Konya'da bulunan İngiliz Kültür Ataşesi albayın arkasından gelerek bu kişinin sevdiği rolünde ajanlık yapıyor. Bu ajanın elde ettiği fotoğraflardan da arşivimde var” dedi.
Barışık, sadece doğru bilinen yanlışları düzeltmekle kalmıyor, aynı zamanda Sille'nin tarihine dair bilinen yanlışları da aydınlatıyor. Özellikle Sille'deki Rum nüfus iddialarını ortadan kaldırarak bu topluluğun aslında Karamanlı Hıristiyan Ortodoks Türkler olduğunu vurguluyor.
Konya'nın tarihi ve kültürel zenginliklerine duyduğu sevgiyi ifade eden Barışık, genç nesillere tarihlerine daha fazla ilgi göstermeleri çağrısında bulunuyor. Onlara, Konya'yı ve dünyayı daha yakından keşfetmeleri için kendi deneyimlerini paylaşmayı arzuluyor.