Emlak ilanlarına kimlik zorunluluğu geliyor

Emlak ilanlarına kimlik zorunluluğu geliyor

31 Ağustos 2023 tarihinde Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğu kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan EİDS tanıtıldı.

İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Bilgilendirme Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen'in açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda, T.C. Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcileri, EİDS'nin işleyişi ve getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdiler.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile Güvenli İlanlar

T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Dairesi Başkanı Erdem Karaman, EİDS'nin, kimliği belli olmayan ilan portalları üyelikleri, manipülatif fiyat artışları, sahte ilanlar ve tüketici mağduriyetleri gibi sorunları çözmeyi hedeflediğini belirtti. Karaman, teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından EİDS'nin yakında uygulamaya geçirileceğini söyledi.

Emlak İlanlarında Mevzuat Değişikliği

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Sevil Özakca, 31 Ağustos 2023 tarihli taşınmaz ticaretine dair mevzuat değişikliği hakkında bilgi vererek, ilan verme sürecinde yaşanan sorunlar ve yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirme yaptı. Mevzuat değişikliği ile birlikte ilan verme sürecinde kimlik ve yetki doğrulamalarının önemine dikkat çekti.

Sektör Temsilcileri EİDS Hakkında Görüşlerini Paylaştı

Sahibinden.com Mevzuat ve Rekabet Uyum Başkanı Derya Genç, EİDS uygulamasının sektördeki etkilerine değinerek, ilk uyum gösteren platformun Sahibinden.com olduğunu belirtti. Genç, EİDS'nin pilot süreçle uygulanarak ortaya çıkabilecek sorunların sektör temsilcileriyle birlikte çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Emlakjet Müşteri Deneyimi Direktörü Cansu Demir ise, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi hakkında daha fazla duyuru yapılması gerektiğini ve taşınmaz sahiplerinin e-devlet üzerinden ilan izni vermesi sürecinde bilgilendirici yayınların önemine dikkat çekti.

EİDS ile Güvenli İlan Verme Dönemi

1 Kasım 2023'te hayata geçirilen EİDS'nin ilk aşaması olan kimlik doğrulama uygulamasında, ilan sitelerinde ilan vermek isteyen herkesin E-Devlet Kapısı üzerinden kimlik bilgileri doğrulanıyor. İkinci aşama olan yetki doğrulama uygulaması ise yakında devreye alınacak. Bu aşamada, ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi veya yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından verilebilecek.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile sahte ve aldatıcı ilanların önlenmesi, ilan kirliliğinin ve tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi hedefleniyor. Bu sistem, ilan platformlarında güvenli ve doğrulanmış ilanların yer almasını sağlayarak, sektörün daha şeffaf ve güvenilir bir hale gelmesine katkıda bulunacak.

Emlak ilanlarına kimlik zorunluluğu geliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.