En son 17 milyon vaka vardı! 21 eyalette görüldü! Konya, Ankara, Antalya, İstanbul hep Türkiye diken üstünde

En son 17 milyon vaka vardı! 21 eyalette görüldü! Konya, Ankara, Antalya, İstanbul hep Türkiye diken üstünde

Covid-19’un yeni varyantları KP.2, KP.3 ve LB.1 hızla yayılıyor. Uzmanlar, bu varyantların şimdiye kadar karşılaşılan en bulaşıcı türler olduğunu belirtiyor. Covid testi yaptırmak için doğru zamanı ve dikkat edilmesi gereken semptomları derledik.

Pandemi sürecinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, Covid-19 etkisini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde ortaya çıkan KP.2, KP.3 ve LB.1 varyantları, ABD'nin 21 eyaletinde Covid-19 vakalarının hızla artmasına neden oldu. CDC verilerine göre, Batı eyaletleri en yüksek Covid seviyelerine ulaşmış durumda.

Uzmanlar Uyarıyor: "En Bulaşıcı Varyantlardan Biri"

Kaliforniya Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, yeni varyantlar "muhtemelen en bulaşıcı olanlardan biri". Epidemiyolog Katelyn Jetelina, CDC’nin Covid rehberini güncellemesinden bu yana görülen ilk büyük dalga olduğunu belirtti. Jetelina, evde yapılan bir Covid testinin negatif çıkana kadar izolasyonun önemli olduğunu vurguladı.

Dikkat Edilmesi Gereken Üst Solunum Yolu Semptomları

Uzmanlar, semptomlara dikkat etmenin önemini vurguluyor. Üst solunum yolu semptomları olan burun akıntısı, tıkanıklık veya öksürük Covid-19 belirtisi olabilir. CDC’ye göre, Covid’e yakalanan bir kişi en az 24 saatte semptomları iyileşiyorsa ve ateşi yoksa normal aktivitelerine dönebilir. Ancak, sonraki beş gün boyunca kalabalık kapalı ortamlarda maske takılması öneriliyor.

covid-19-belirtileri.jpg

Yaygın Covid Belirtileri Nelerdir?

Covid-19’un yaygın belirtileri şunlardır:

  • Burun akması
  • Yorgunluk ve kas ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Hafif ateş
  • Mide bulantısı veya ishal

Doktorlar, belirgin bir Covid belirtisi olmadığını, bu nedenle semptomların varlığında test yaptırmanın önemini vurguluyor.

turkiye-covid-19-asisi.jpg

Covid Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

CDC’nin orijinal kılavuzuna göre, virüsün vücutta tespit edilebilir hale gelmesi için semptomlardan yaklaşık beş gün sonra test yapılması öneriliyor. Bazı kişiler, kendisine virüs bulaştıktan bir veya iki gün sonra semptomları hissedebilir.

CHP Milletvekili Kayıhan Pala’dan Sağlık Bakanlığı’na Covid-19 Soru Önergesi

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na 2023 ve 2024’ün ilk yarısındaki Covid-19 vakaları, ölümler ve illere göre dağılımlar hakkında bilgi talep etti. Pala, Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini düzenli olarak paylaşmadığını belirterek, bu konudaki belirsizliklerin kamuoyunda endişe yarattığını ifade etti. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre, SARS-CoV-2 PCR test pozitifliği oranlarının arttığını ve Avrupa Bölgesi’nde SARS-CoV-2 aktivitesinin en yüksek seviyeye ulaştığını vurguladı.

saglik-bakani.jpg

Sağlık Bakanlığı’ndan Beklenen Bilgiler

Pala, Sağlık Bakanı'ndan Covid-19 salgınının mevcut durumu hakkında net bilgi talep ederek şu soruları yöneltti:

  • Atık su analizlerine göre SARS-CoV-2 aktivitesinde artış söz konusu mudur?
  • Artış varsa, aktivitenin arttığı iller hangileridir?
  • 2023 yılı ve 2024 yılı ilk altı ayında tanı konulan Covid-19 olgu sayısı ve illere göre dağılımı nedir?
  • 2023 yılı ve 2024 yılı ilk altı ayında tanı konulan Covid-19 ölüm sayısı ve illere göre dağılımı nedir?
  • Bakanlığınızın Covid-19 enfeksiyonunun yayılımını önlemek için herhangi bir eylem planı var mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.