Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama yasak! Son gün 31 Aralık

Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama yasak! Son gün 31 Aralık

Gees Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Görmez, 5627 sayılı kanun gereği, enerji kimlik belgesi olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemi yapılamayacağını belirterek, 31 Aralık'a kadar belge için başvurmak gerektiğinin altını çizdi

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için çıkarılan enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. Binalarda kiralama, alım ve satım işlerinde enerji kimlik kartı kullanılacak. Peki, Enerji Kimlik Kartı nedir? Nasıl alınır? Ne işe yarar?

Gees Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Görmez, 5627 sayılı kanun gereği, enerji kimlik belgesi olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemi yapılamayacağını belirterek, 31 Aralık'a kadar belge için başvurmak gerektiğinin altını çizdi. Görmez, “Tapu devrinde sürprizle karşılaşmamak için bu belge mutlaka temin edilmelidir” dedi.

Binalardaki enerji kaybını hesaplayan enerji kimlik belgesi alınmadığı tardirde ev alım satımı ya da kiralama işlemi de gerçekleştirilemiyor. Enerji kimlik belgesi, beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı minimum düzeyde enerji harcarken G'ye doğru maksimum düzeyde enerji harcanıyor, bu da enerji kimlik belgesiyle kayıt altına alınıyor. 5627 sayılı kanun gereği tüm binaların alması zorunlu olan bu belge bakanlığın yetki verdiği firmalar tarafından temin edilebiliyor. Belgenin her 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Konya’da kurulu Gees Enerji firması da uygun fiyatlarla belge temini sağlıyor. Kat malikleri ya da yöneticiler başvurarak enerji kimlik belgesi sahibi olabiliyor.

gessssssssssss.jpg

Genelgeyle zorunlu hale getirildi! Pandemi nedeniyle 2021’e ertelendi

Enerji kimlik belgesi hakkında bilgi veren Gees Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Görmez, “Binanın enerji performansını ölçen belge olarak tanımlayabiliriz. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre bu belgeyi tüm binaların alması zorunlu hale geldi. Belge temini için 2020 yılı Ocak ayı son tarih belirlenmişti. Pandemi sebebiyle süreç uzadı ve 31 Aralık tarihine kadar bu belgeyi almak için başvuru yapmak gerekmektedir. Fakat 1 Ocak’tan sonra belgesiz binaların alım satımları tapu devrinden geri dönebilecektir. Ayrıca 1 Ocak sonrası yapılacak başvurularda belge temininde de fiyat artışları olabilecektir” ifadelerini kullandı.

gess.jpg

A’dan G’ye kadar sınıflandırılıyor

Binaların enerji performanslarının farklı şekilde sınıflandırıldığını kaydeden Sefa Görmez, “Enerji kimlik belgesi, A’dan G sınıfına kadar farklı şekilde nitelendirilmektedir. İskan aşamasında olan yeni binalar minimum C sınıfı alabilmektedir. Mevcut binada herhangi bir sınırlandırma yoktur ve G’ye kadar alınabilmektedir. Bunlardan herhangi bir tanesi olduğunda bir farklılık ya da yaptırım söz konusu değildir. Bunların değişkenliğinin sebebi, enerji tasarrufuna göre ayrılmaktadır. Örneğin, G sınıfı belge alan binanın ısı yalıtımı yoktur. Pencereleri ahşap ve tek camdır. Sobayla ısınıyordur. Yani enerji israfı söz konusudur. Bu şekilde olan binalar genelde G sınıfı alır. A veya B sınıfı belge alabilen binalar Türkiye’de sayılıdır. A sınıfı yeşil binalardır. Kendi elektriğini kendisi üretir. Isı yalıtımı en üst düzeydedir. Sıcak suyunu, elektriğini kendisi üretir. Bu skala azalarak gitmektedir. Yeni binalarda bulunan C ise standart tasarruflara uygun binalara verilmektedir” şeklinde konuştu.

gees-enerji-enerji-kimlik-belgesi-2.png

2011 yılından önce yapılan binalara dikkat

Özellikle 2011 öncesi yapılan binalarda oturan ev sahiplerine seslenen Sefa Görmez, “Binalar yeni bina ve mevcut bina olarak iki farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Mevcut binalar, 2011 yılından önce yapımına başlanmış ya da tamamlanmışlardır. Yeni binalar ise ilk yapı ruhsat tarihi 2011’den itibaren olanlardır. Yeni binalarda iskan aşamasında enerji kimlik belgesini almak zorunlu hale getirilmiştir. Yeni binalarda enerji kimlik belgesini, binanın yapıcısı üstlenmektir. Fakat örneğin binayı yapan müteahhit iskan almadan kaçtıysa o zaman iskanı alacak kişiler üstlenmektedir. Onun dışında yeni binalarla ilgili çok problem yaşanmamaktadır. Asıl önemli olan mevcut binaların büyük bir kısmında bu belge yoktur. Birçok kişi de bunu duymamıştır. 2011’den önce yapımına başlanan ya da tamamlanan binalarda enerji kimlik belgesi olmadığı taktirde 5627 sayılı kanun gereğince alım, satım ya da kiralama işlemi yapılamayacaktır” dedi.

gesssssssssssssssssssssssssssss.jpg

Belgesi olmayanlara ekstra ücret

Enerji kimlik belgesi olmayan binalara ekstra ücretler çıkabildiğini de kaydeden Sefa Görmez, “Belge olmadığında alım, satım kiralama yapılamamasının yanında; emlak vergisindeki artış, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik bedellerinde artış yaşanabilmektedir. Yani bu belgeye sahip olmayan binalarda bir nevi cezalandırma usulüyle yüksek bedeller kesilebilmektedir. Ayrıca yine satışlarda devlet bankaları tarafından verilen konut kredilerinde, enerji kimlik belgesinin sınıfına göre kredi verilmektedir. Örneğin temsili söylemek gerekirse; A sınıfı bina için yüzde 90 kredi verilmekteyken, C sınıfı için yüzde 70’lik kredi verilmektedir” diye konuştu.

Gees Enerji, işlemleri hızlandırıyor

Gees Enerji olarak enerji kimlik belgesi temininde tüm işlemleri yaptıklarını ve süreci hızlandırdıklarını söyleyen Sefa Görmez, “Enerji kimlik belgesi için öncelikle mimari proje ve yapı ruhsatı bağlı bulunan belediyeden temin edilmelidir. Fakat şu anda pandemi dönemi süresi içerisinde mesai saatleri kısıtlı olduğu için insanlar bunları almakta güçlük çekmektedir. Bu sebeple Gees Enerji olarak bizler herhangi bir ek ücret talep etmeden belediyenin belirlediği ücret karşılığında bina ya da daire sahibi adına alabilmekteyiz. Hem müşteri memnuniyeti için hem de işlerin daha da hızlı çözülebilmesi için böyle bir hizmet sunduk. Daha sonra çalışma arkadaşlarımız binaya giderek gerekli kontrolleri yapmaktadırlar. Mimari proje ve yapı ruhsatıyla birlikte enerji kimlik belgesi çalışmaları başlamaktadır. Bununla alakalı projelerimizi çizmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın binalarda enerji performansı sitesi olan beptr sistemine girişini sağlamaktayız. Daha sonra da bu belgeler bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Son olarak enerji kimlik belgelerini çıkartarak bina sahiplerine teslim etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

gesssssssssssssssssss.jpg

Belgeyi yalnızca yetkili firmalar verebiliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmaların bu belgeyi verebildiğini dile getiren Sefa Görmez, “Enerji kimlik belgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği firmalar verebilmektedir. Konya’da da Gees Enerji olarak bizler vermekteyiz. Hızlı ve güvenilir hizmet almak için vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla tercih edebilir. Güvenirliği kazanmak açısından önden herhangi bir ücret talep etmemekteyiz. Tüm ücretlendirmeler, enerji kimlik belgeleri teslim edilip, doğruluğu sorgulandıktan sonra yapılmaktadır. İnsanlar belgeye sahip olduğunda, geçerliliğini kendisi sorgulayabilmektedir. Ayrıca bu belge temininde alacağımız ücret tek bir daire için değil bina için geçerlidir. Bu sebeple, binadaki daire sayısı ne kadar çoksa bir ev sahibinin vereceği ücret de bu doğrultuda düşmektedir. Belli fiyat baremleri vardır. 0-10 daire ve 10 daire üzeri için de farklı fiyatlandırma politikamız mevcuttur. Enerji kimlik belgesi almak isteyenler bizlere www.geesenerji.com web sitemizden ve 0551 990 88 55 irtibat numarasından ulaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Memleket

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.