Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

ATSO Başkanı Çetin:- "Enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü başlamıştır. Antalya olarak üreticilerimizin yaşaması için sebze ve meyve fiyatlarının daha fazla düşmesini arzu etmiyoruz"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü başlamıştır. Antalya olarak üreticilerimizin yaşaması için sebze ve meyve fiyatlarının daha fazla düşmesini arzu etmiyoruz." dedi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıllık enflasyonda çift haneli rakamların devam ettiğini kaydeden Çetin, meyve ve sebze fiyatları ile kur ve akaryakıttaki düşüşün enflasyonu frenlediğini bildirdi.

Nisan ayında sebze-meyve enflasyonu nedeniyle yükselen tüketici fiyatlarının, mayıs ayında Antalya ürünleri sayesinde düştüğününü belirten Çetin, "Enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü başlamıştır. Antalya olarak üreticilerimizin yaşaması için sebze ve meyve fiyatlarının daha fazla düşmesini arzu etmiyoruz. Türkiye'nin hangi ürün fiyatlarında dünya ve Avrupa ortalamasının neresinde olduğuna bakılırsa çok sayıda mal ve hizmet fiyatının yüksek, sebze-meyve fiyatlarının ise düşük olduğu görülecektir." dedi.

2017 yılı genelinde çift haneli enflasyon riskinin devam ettiğini ifade eden Çetin, Batı Akdeniz Bölgesinin aylık, 5 aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çekti.

- ATB Başkanı Çandır

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da yazılı açıklamasında, enflasyonun asıl sebebinin tarım ve gıda ürünlerinden ziyade döviz fiyatlarındaki artış etkisinin devam etmesi olduğunu kaydetti.

Çandır, "Enflasyonun sorumlusu olarak gösterilen gıda fiyatları aylık yüzde 0,51 gerileyerek yıllık yüzde 16,91 olarak gerçekleşmiştir. Gerilemeye en fazla katkı sağlayan kalem ise yüzde -7,7 ile taze meyve sebze grubu olmuştur. TÜFE üzerinde yukarı yönlü baskı kuran enflasyon grupları tarım ve gıdadan ziyade özellikle Yurtdışı ÜFE ve Yurtiçi ÜFE grupları olmuştur. Nitekim geçen aya göre en fazla artış görülen ilk 20 ürün içerisinde de tarım ve gıda dışı ürünlerin yoğunlukta olduğunu görmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı