Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan:- "Enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelere rağmen artan maliyet unsurlarının çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi bir süre daha geciktireceği anlaşılmaktadır"

BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelere rağmen artan maliyet unsurlarının, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi bir süre daha geciktireceği iddiasında bulundu.

Baylan, ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, yıllık enflasyon oranının ocak ayında yükselmesinde, aylık düzeyde alkollü içecekler ve tütün grubundaki fiyat artışlarının etkili olduğunu, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yüksek fiyat artışlarının da dikkati çektiğini belirtti.

Yıllık olarak lokanta ve oteller grubu fiyat artışlarının eğlence ve kültür grubu enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam ettiğini, böylece enflasyonun son 12 aylık dönemde en yüksek düzeye ulaştığını vurgulayan Baylan, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelere rağmen artan maliyet unsurlarının çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi bir süre daha geciktireceği anlaşılmaktadır. Asgari ücret ayarlamasının hem talep hem de maliyet yönünden enflasyonu artırmasını bekliyoruz. Ayrıca, ocak ayından geçerli olmak üzere kamu tarafından yönlendirilen hizmetlerin fiyatlarındaki artışların da enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkide bulunması söz konusudur. Bu faktörlere ek olarak faiz oranlarının sabit tutulmasında, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile işlenmemiş gıda grubu fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğunu tahmin ediyoruz."

Baylan, büyüme performansının güçlü olmadığı bir ortamda Merkez Bankasının en azından mevcut yönetimin görev süresinin sona ereceği nisan ayına kadar faiz artırmasının beklenmediği değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon hedeflerine değinen Baylan, şöyle devam etti:

"Gerek bir türlü ulaşılamayan enflasyon hedefleri ve artık çift haneli enflasyon riskinin doğması, gerekse faiz kararı ile ilgili eylem ve söylem tutarlılığının kaybolması, para politikasının etkinliği ve öngörülebilirliğini azaltmakta ve kredibilite açısından ciddi sorun doğurmaktadır. Dış ticaret açısından, mevcut veriler, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün cari açığın iyileşmesine önemli katkı verdiğini ortaya koymaktadır. Enerji fiyatlarındaki mevcut görünümün sürmesi halinde 2016 yılı için de dış dengenin olumlu etkilenmesi söz konusudur."

Baylan, 2015 yılının son çeyreği ve 2016 yılı için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde öngörülen toparlanmanın, ihracata olumlu katkı verme potansiyeli taşıdığını ancak jeopolitik risklerin artması, Irak'taki gelişmeler ve Rusya ile olan krizin dış ticareti ve turizm gelirlerini olumsuz etkileyebileceğinin beklendiğine dikkati çekti.

Geçen ay itibarıyla Çin'de yaşanan dalgalanmalar ile ABD ekonomisinde yeniden bir resesyon yaşanabileceğine dair endişelere bağlı olarak küresel ekonomik belirsizliklerin arttığını aktaran Baylan, büyüme için eğilimin aşağı yönlü olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

AB'de yeni bir parasal genişlemenin söz konusu olabileceği dile getirilirken Japon Merkez Bankasının negatif faiz uygulamasına geçtiğini duyurduğunu hatırlatan Baylan, "Mevcut küresel ortamda, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye hareketlerinin ise azaldığı gözlenmektedir. 2016 yılı için küresel likidite koşullarının daha sıkı olması, enflasyonun yükseldiği bir konjonktürde Türkiye ekonomisi için bir risk unsurudur" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı