Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

ATSO Başkanı Çetin:- "Eylül ayında tüketici fiyatlarındaki artışın düşük olması, tarım ihracatındaki düşüş, iç talebin yavaşlaması, elverişli iklim koşulları, giyim indirimlerinin uzaması gibi nedenlere dayanmaktadır"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, geçen ay tüketici fiyatlarındaki artışın düşük olmasının, tarım ihracatındaki düşüş, iç talebin yavaşlaması, elverişli iklim koşulları, giyim indirimlerinin uzaması gibi nedenlere dayandığını bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Eylül ayında tüketici fiyatlarındaki artışın düşük olmasının, tarım ihracatındaki düşüş, iç talebin yavaşlaması, elverişli iklim koşulları, giyim indirimlerinin uzaması gibi nedenlere dayandığını kaydeden Çetin, bu unsurların çoğunun önceki yıllarda da görülen bir durum olduğunu kaydetti.

Üretici fiyatlarında da döviz kuru baskısının azalması, demir çelik gibi ana girdilerde küresel fiyat düşüşünün devam etmesi ve talep yavaşlaması sonucunda 2009 krizi sonrası en düşük oranın gerçekleştiğini belirten Çetin, "Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı eylül ayında aylık en fazla artış enerji mallarında ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşmiştir. Önümüzdeki aylarda doğal gaz fiyatı indirimi ÜFE'ye olumlu yönde yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

İç ve dış talepte ikinci çeyrekte başlayan yavaşlamanın enflasyonu frenlediğini belirten Çetin, "Talepteki gerilemede turizm kayıplarımızın da oldukça etkili olduğu açıktır. Aralık ayında turizmdeki krizin Türkiye ekonomisinde büyümeyi bir puan düşüreceğini ifade etmiştik, maalesef Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek de bu oranı geçen hafta teyit etmiştir. Turizmdeki kayıp bölgemizde işsizlik, finansal yapı göstergeleri gibi enflasyona da yansımış bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı