"Enflasyon verisi, TCMB'nin sadeleşme adımlarına engel değil"
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Yardımcısı Çekcen:- "Haziran ayı enflasyon verisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının sadeleşme adımlarına engel teşkil edecek düzeyde görünmüyor"- "Dolar/TL'de düşüşlerin devam edebilmesi için 2.8700 destek noktasının aş
İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Araştırma Müdürü Yardımcısı Adnan Çekcen, haziran ayı enflasyon verisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sadeleşme adımlarına engel teşkil edecek düzeyde görünmediğini ifade etti.
Çekcen, Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan haftalık değerlendirme bülteninde, önemli gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaştı.
Yurt içi piyasalar açısından bayram tatili nedeniyle kısa bir haftaya girildiğini belirten Çekcen, yurt dışında ise hareketliliğin süreceğini ve başta ABD'de tarım dışı istihdam olmak üzere önemli verilerin takip edileceğini dile getirdi.
Çekcen, büyük merkez bankalarının temkinli duruşunun gelişen piyasaları beslemeye devam ettiğini vurgulayarak, İngiltere Merkez Bankasının yaz aylarında genişlemeye gidileceğine dair verdiği sinyalle piyasaların şu an için rahatladığını ve yükselişlerin korunduğunu kaydetti.
ABD Merkez Bankasına (Fed) dair piyasalarda ciddi bir iyimserlik olduğuna da işaret eden Çekcen, "Brexit endişelerinden kaynaklı diğer merkez bankaları gibi Fed de temkinli mesajlar vermişti. Fed'in, 2017'nin ortasına kadar faiz artırımına gitmesi çok fazla fiyatlanmıyor ama Brexit endişelerine rağmen hala bu yıl içinde Fed'den tek bir faiz artırımı bekleyen önemli bir kesim var. Dolayısıyla cuma günü tarım dışı istihdam verisi beklentiyi aşarsa piyasalar Fed beklentilerini sıcak tutabilir ve piyasalardaki Fed kaynaklı rahatlama endişeye dönebilir. Bu da doların tekrardan yükselişi ve gelişen piyasalarda baskı anlamına geliyor." değerlendirmelerini yaptı.
- "Dolar/TL tarafında kritik destek noktalarına yaklaşıldı"
Çekcen, bugün açıklanan haziran ayı enflasyon verisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları ifade etti:
"Tüketici Fiyat Endeksi haziranda aylık bazda yüzde 0,47 artarken, yıllık bazda yüzde 7,64'le beklentinin üzerinde geldi. Dolayısıyla enflasyonun yılbaşından bu yana düşüşü baz etkisinden kaynaklı son bulmuş oldu. Gıda fiyatlarının gerilemesinden kaynaklı düşüşünü koruyan manşet enflasyon, bu ay ise gıda fiyatlarının artışından kaynaklı tekrardan yüzde 7'nin üzerine çıktı. Ana harcama grupları arasında aylık en yüksek artışı yüzde 1,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu gösterdi. Enflasyon tarafı gıda kaynaklı yükselse de çekirdek enflasyon tarafındaki sınırlı düşüş olumlu karşılanabilir. Dolayısıyla açıklanan enflasyon verisi TCMB'nin sadeleşme adımlarına engel teşkil edecek düzeyde görünmüyor."
Altının onsunun da geçen haftaki yükselişini koruduğuna işaret eden Çekcen, Fed iyimserliği, Brexit endişeleri ve Çin tarafında olumsuz gelen verilerin altını güçlü tutan 3 etken olarak göze çarptığını dile getirdi.
Çekcen, açılışla beraber 1.357 dolara yükselen ons altının ilk hedefine ulaştığını belirterek, bu kritik direncin aşılmasının yeni bir alım dalgasını da beraberinde getirebileceği öngörüsünde bulundu.
Altının onsunda yükselişlerin devamında 1.390 dolar ve 1.400 dolar direnç noktalarının gündeme gelebileceğini aktaran Çekcen, 1.330 - 1.315 doların ise destek olarak izlenebileceğini, bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece güçlü duruşun sürebileceğini kaydetti.
Çekcen, dolar/TL tarafında ise zayıf görünüm sürse de kritik destek noktalarına yaklaşıldığına dikkati çekerek, "Düşüşlerin devam edebilmesi için 2,87 destek noktasının aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Dolayısıyla bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa bu iyimser havaya rağmen kur tekrar 2,90'ın üzerine yerleşebilir. Brexit gelişmeleri ve açıklanacak ABD verilerinin yönlendireceği kur tarafında 2,9150 direnci aşılırsa yükselişlerde tekrardan 2,93 seviyeleri söz konusu olabilir." yorumunu yaptı.
AA
Kaynak: