Engelleri aşıp tarihe geçtiler
Erzurum'da, tüm engelleri aşıp dünyada milli sporcu olarak kayak müsabakalarına katılan tek otistik ikizler olmayı başaran Bingül kardeşler, kayağın yanı sıra yüzme, cimnastik ve bisiklet sporları ile hayata tutunuyor- Kayak ve cimnastikte 5 kez Türkiye ş
ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Erzurum'da, tüm engelleri aşıp dünyada milli sporcu olarak kayak müsabakalarına katılan tek otistik ikizler olmayı başaran Muhsin Murat ve Aliye Zeynep Bingül kardeşler, kayağın yanı sıra yüzme, cimnastik ve bisiklet sporları ile yaşama sarılıyor.
Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül ve mühendis eşi Nesrin Kaya Bingül'ün 13 yaşındaki ikiz çocukları Muhsin Murat ve Aliye Zeynep Bingül, doktorların "Okuyamaz, yazamaz, hatta evden dahi çıkamaz" demesine rağmen 3 yaşında cimnastikle, 6 yaşında da kayakla tanıştı.
Ailenin büyük fedakarlık ve özeni sonucu hayata bağlanan ikizler, öğretmen ve özel eğitimcilerinin de desteğiyle çevrelerindeki insanların kendilerine yönelik "yapamaz, başaramaz" gibi ön yargılarını yıkarak başarıdan başarıya koşuyor.
Günlük hayatları genelde eğitim ve antrenmanla geçen ikizler, spor ve katıldıkları etkinliklerle sosyalleşmeye çalışıyor.
Dünyada milli sporcu olarak kayak müsabakalarına katılan tek otistik ikizler olmanın yanı sıra kendi yaş gruplarında Türkiye'nin de tek lisanslı otistik milli sporcuları olan ikizler, kayak ve cimnastik sporlarında şu ana kadar Türkiye'de toplam 5 birincilik elde etti.
Şampiyonluklarının ardından INAS'ın Polonya'da düzenlediği Özel Sporcular Dünya Şampiyonası'nda en iyi gelecek vadeden özel sporcu ödülünü de alan ikizler, bu ay sonunda INAS tarafından Fransa'da yapılacak Dünya Özel Sporcular Yarışması için hazırlıklarına devam ediyor.
- "Okuyorlar, yazıyorlar ve kaynaştırma eğitimlerine gidiyorlar"
İkizlerin özel eğitim hocası Hüseyin Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikizlerin günlük hayatının genelde antrenman ve ders üzerine olduğunu belirterek kendilerinin de ellerinden geldikçe Bingül kardeşlerin eğitimine destek olduklarını söyledi.
Çocukları sosyalleştirmeye çalıştıklarını belirten Bozdağ, "Alışveriş merkezlerine ve sinemalara da gidiyoruz. Bunları çocukların topluma, sosyal hayata alışmaları için yapıyoruz. Ayrıca antrenmanlarını da yaptırıyoruz." dedi.
Bozdağ, ikizlere 32 aylıkken otizm teşhisi konulduğunu anlatarak şöyle devam etti:
"Çocuklara 'Okuyamaz, yazamaz, kalem tutamaz, hatta evden çıkamaz' denmiş. Bu çocuklar teşhis konulduktan sonra ailelerin desteği ve öğretmenlerinin eğitimi sayesinde okuyorlar, yazıyorlar ve kaynaştırma eğitimlerine gidiyorlar. Kaynaştırmada arkadaşlarıyla sosyal aktivitede bulunuyorlar, çok uyum sağlıyorlar. 3 yaşında cimnastiğe, 6 yaşında kayağa başladılar. 6 yaşından sonra eğitimi, kayağı ve cimnastiği beraber götürmeye başladılar. Hepsinde başarılı oldular ve sürekli başarı elde ettiler. Aralıksız eğitim alan ikizler bu sayede çocuklar şu anda neredeyse eşi olmayan çocuklar haline geldi çünkü dünya üzerinde şu anda otizmli olup kayakta milli sporcu olan başka kimse yok."
- "Hayattan soyutlanmışlara umut veren sporcular"
Bingül kardeşlerin cimnastik antrenörü ve spor koordinatörleri Arif İlhan ise kendisinin 2,5 yıldır ikizlerle kayak ve cimnastik eğitimi verdiğini aktardı.
Muhsin Murat ve Aliye Zeynep Bingül kardeşlerin yaşama azmi, odaklanmalarıyla insanların bakış açıları ve ön yargılarını değiştiren ve hayattan soyutlanmışlara umut veren sporcular olduğunu ifade eden İlhan, "Şu anda da çok yoğun şekilde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yakaladığımız başarıları 2017'de Türkiye Cimnastik Şampiyonası'nda ve INAS'ın Fransa'da düzenleyeceği Dünya Özel Sporcular Şampiyonası'nda alacağımız başarılarla perçinlemek istiyoruz." dedi.
- "En iyi gelecek vadeden özel sporcu oldular"
İlhan, Türkiye'nin Avrupa Olimpik Kış Festivali'ndeki (EYOF) yakaladığı yükseliş trendini özel sporcular adına biraz daha görselleştirerek güzelleştirmek istediklerini dile getirerek şunları söyledi:
"Aliye Zeynep ve Muhsin Murat, 2014, 2016 Türkiye cimnastik ve 2015, 2016, 2017'de de Türkiye kayak şampiyonu oldular. Ayrıca INAS'ın Polonya'da düzenlediği Özel Sporcular Dünya Şampiyonası'nda en iyi gelecek vadeden özel sporcu seçildiler ve ikiz, milli, otistik sporcu olarak dünya tarihine geçtiler. Murat ve Zeynep, Özel Sporcular Dünya Şampiyonası'nda geçen yıl katılımcıların içerisinde yaş olarak en küçükleriydi. En yakın rakipleriyle aralarında 8-10 yaş olan sporculardı. Şu anda aralarındaki farkı çalışmalarıyla, azimleriyle inşallah kapatacaklar ve kapattılar. Bunu biz Türkiye Şampiyonası'nda da bizzat gördük. Bu şekilde inşallah devam edecek ve daha da iyi olacaklar."
İkizlerin şu sıralar ay sonunda Fransa'da gerçekleştirilecek olan Dünya Özel Sporcular Şampiyonası'na hazırlandığını anımsatan İlhan, ikizlerin günde 4 saat kayak ve 2 saat cimnastik antrenmanı yaptığını bildirdi.
- Dünyada bir başka ilki gerçekleştirmek istiyorlar
İlhan, antrenmanların yanında ikizlerin sosyal anlamda da hiçbir şeyden geri kalmadıklarına işaret ederek "Bisiklet biniyorlar, paten yapıyorlar. Yeri geliyor yüzüyorlar. Şu anda hiçbir eksikleri yok." dedi.
Fransa'daki şampiyonada madalya kazanmayı umut ettiklerini vurgulayan İlhan, şunları kaydetti:
"Aliye Zeynep ve Muhsin Murat'tan şu anda en büyük beklentimiz Fransa'daki şampiyonada ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmaları. Bu başarıyı yakalayabilirsek özel sporcular arasındaki dünya maratonunda hem ülkemiz adına ilk madalyayı alacağız hem de otistik ikizler olarak ilk madalyayı alarak ilkleri başaracağız."
AA
Kaynak: