Engelli çiftçinin "fırtına" mağduriyeti
Yozgat'ta engelli çiftçi, TKDK'dan yüzde 65 hibe desteği alarak kurduğu süt üretim tesisinin çatısı ve karşılıklı iki duvarı, fırtınada yıkılınca mağdur oldu- Tesisin sigorta poliçesinin, yanardağ lav püskürtmesini bile kapsadığı ancak rüzgar zararını kap
YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, hibe kredisi kullanarak süt üretme tesisi kuran engelli çiftçi, çatısı ve duvarları fırtına nedeniyle yıkılan tesisine yaptırdığı sigortanın rüzgar zararını karşılamadığını öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Yeniyer beldesinde yaşayan engelli vatandaş İbrahim Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 65 hibe desteği ile 3 milyon 85 bin lira maliyetle süt üretim tesisi kurdu.
Büyükbaş hayvan alımı için çalışmalar yaparken nisan ayında çıkan fırtına tesisin çatısını uçurup karşılıklı iki duvarını yıkınca Yılmaz, çalışmaları durdurmak zorunda kaldı.
Tesisi oluşabilecek afetlere karşı sigortalan Yılmaz, çatısı uçan iş yerinin zararının karşılanması için sigorta şirketine müracaat etti. Yılmaz, sigorta poliçesinin yanardağ lav püskürtmesini dahi kapsadığını ancak rüzgar ve fırtınanın kapsam dışı olduğunu öğrenince şaşkınlık yaşadı.
Geçirdiği bir trafik kazasında görme ve duyma kaybına uğradığını belirten Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engeline rağmen kendi ayağı üzerinde durmak ve üretim yapmak için çaba sarf ettiğini söyledi.
Hazırladıkları projenin TKDK tarafından kabul edildiğini vurgulayan Yılmaz, "5 dönümü kapalı 28 dönüm üzerine ahır, süt sağma, depo, idare binası olmak üzere tüm tesisi tamamladık. Ancak bir süre önce yaşadığımız şiddetli fırtınada depo ve yemliklerin bulunduğu kapalı alanın çatısı uçup karşılıklı iki duvarı yıkıldı. Tesisimizi bu tür risklere karşı sigorta yaptırmama rağmen, sigorta şirketi zararımı karşılamaya yanaşmıyor. Şu an çok mağdur durumdayım." ifade etti.
Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz da tesisin hayata geçmesiyle 20 kişiye istihdam sağlanacağını, çevredeki büyükbaşların ıslah edilerek artı bir katma değer yaratılacağını bildirdi.
Tesisin pazarlık usulüyle, kamu ihalelerine iş yapan bir firmaya yaptırıldığını ve 6 ay önce kesin kabulünün yapıldığını belirten Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:
"Vatandaşımız engelli ve okuma yazması iyi değil, dolayısıyla bazı şeyleri becerebilecek kapasitede değil. Kendisi bize başvurdu, yardım istedi. Bunun için biz de elimizden gelen yardım yaptık.
Vatandaşımız işin bitimiyle tesis risk sigortası yaptırmış. Vatandaşımızın okuma yazması zayıf. Kendisine poliçenizi yaptık diye imzalattırıp vermişler. Ne ilginçtir ki poliçede yanardağ lav püskürtmesi var. Yozgat gibi hiçbir terör olayının yaşanmadığı yerde teröre karşı sigorta var, bin 200 rakımlı yerde sel felaketine karşı sigorta var, bölgemizin konumu gereği asıl yapılması gereken fırtına yok. Bunu anlamak mümkün değil."
Sigorta şirketiyle kendisinin de görüştüğünü, genel müdürün zararın yarısın karşılamayı kabul ettiğini ancak genel müdür yardımcısının daha sonra telefon ederek hiçbir zararı karşılamayacaklarını kendisine söylediklerini aktaran Yılmaz, "360 büyükbaş kapasiteli bu tesise 120 büyükbaş alımı için ipotek karşılığı kredi anlaşması hazır. Lakin tesis tamamlanamadığı için bu hayvanları alamıyoruz. Şuanda vatandaşımız mağdur durumdadır." dedi.
Sigorta yetkilisi ise sigorta poliçelerinin karşılıklı sözleşme niteliğinde olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bu poliçede ana teminat yangındır. Deprem, fırtına, sel, terör isteğe bağlı teminattır. Poliçede fırtına teminatı yok. Hasarda fırtınadan kaynaklandığından dolayı hasar ödenmez."
AA
Kaynak: