Engelli çocuklara jandarmanın at ve köpekleriyle terapi

Engelli çocuklara jandarmanın at ve köpekleriyle terapi

Nevşehir'deki Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığının eğitimli hayvanları, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, öz güven ve cesaret kazanmaları amaçlanan engelli çocuklar ile buluşturuluyor - Özel eğitim merkezi öğretmeni Özkan:- "Burası, ço

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak Nevşehir'de faaliyet gösteren Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı tarafından, engelli öğrencilere eğitimli köpek ve atlarla terapi hizmeti sunuluyor.

Asayiş ve terör olayları ile arama ve kurtarmalarda görev alan özel eğitimli köpekler ile turistik bölgelerde asayişin sağlanmasında kullanılan jandarma atları, hayvanlarla etkileşim sağlamaları amacıyla JAKEM'e getirilen engelli çocuklarla buluşturuluyor.

Çocuklara, hayvanlara karşı gelişen korkularını yenmeleri ve cesaret kazanmaları amacıyla kapılarını açan JAKEM, sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor.

Öğretmen ve ebeveynleri ile JAKEM'i ziyaret eden çocuklar, eğitimli köpeklerin sunduğu gösteriyi izliyor. Çocukların köpeklere dokunarak hayvanlar ile iletişim kurmaları sağlanıyor. Daha sonra Atlı Birlik Komutanlığının sahasına götürülen engelli çocuklar, burada öz güven kazanmaları için ata bindiriliyor.

Projede, sözel komutlara göre davranış sergileyen uysal atlar ile oyun kabiliyeti yüksek, insanlara yakınlığı ile bilinen golden ve labrador cinsi köpekler kullanılıyor.

Özel eğitim merkezi öğretmenlerinden Şefika Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirli aralıklarla JAKEM'e getirdikleri engelli öğrencilerin davranışlarında olumlu değişikliklerin fark edildiğini belirtti.

Çocukların, köpeklerle vakit geçirdiklerinde çeşitli korkuları yendiklerine dair gözlemde bulunduklarına işaret eden Özkan, at binmenin ise denge sağlama ve öz güven oluşması konusunda öğrencilerine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Özkan, "Öğrencilerimizin sosyal yaşamlarında öğrenme ve beceri kazanmalarını istiyoruz. Burası, çocuklara dokunma becerilerini geliştirmede, hayvan sevgisini aşılamada ve farklılık oluşturmada bize çok büyük fırsat sağlıyor. Bu tarz etkinlikler olduğu için öğrenciler, okula gelmeyi daha çok istiyorlar, motivasyonları artıyor ve hayvanlara karşı sevgileri daha da büyümüş oluyor." dedi.

Özel öğrencilere, yaşamsal beceri eğitimi veren okul öğretmenlerinden Seyhan Ertürk ise engelli çocuklarda bulunan çeşitli ön yargıların bu tür etkinlikler aracılığıyla kaybolduğunu ve verilen eğitimi öğrenme konusunda daha duyarlı hale geldiklerini kaydetti.

Ertürk, "Hayvanlarla birlikte oldukları zaman kendilerine karşı öz güvenleri artıyor. Onlara karşı sevgileri artıyor ve daha yakından tanımış oluyorlar. Resimlerle biz tanıtmaya çalışıyoruz ama hayvanları canlı görmeleri tabii ki daha farklı oluyor. Pek çok öğrencimizin köpeklerden korktuğunu biliyoruz şu an onları sevmeye başladılar. En azından hayvanlara karşı olan ön yargılarını yenmiş olacaklar." diye konuştu.

Otistik öğrenci velisi Ayşe Avşar da okuldaki eğitimlerin yanı sıra JAKEM'deki etkinliklerin çocuğunun gelişimine fayda sağladığını belirterek, bu hizmetin sunulmasında emeği geçen yetkililere teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı