Erzurum'da hayvancılık IPARD ile güçleniyor

Erzurum'da hayvancılık IPARD ile güçleniyor

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Erzurum'da TKDK tarafından yürütülen IPARD programıyla çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yüzde 15, hayvancılık faaliyetlerinde de yüzde 5 artış kaydedildi- TKDK Erzurum İl Koordinatörü Özlü:- "IPARD

ERZURUM (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Erzurum'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD programı sayesinde çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yüzde 15, hayvancılık faaliyetlerinde de yüzde 5 artış kaydedildiği belirtildi.

AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) programı kapsamında Erzurum'da tarımsal işletme yatırımlarına büyük destekler veriliyor.

"Hayvancılık projesi", "çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi" ve "iş geliştirme" başlıklarındaki projelerin desteklendiği program ile son 4 yılda 112 projeyle 40 milyon lirası hibe olmak üzere yaklaşık 98 milyon liralık destek sağlandı.

- 90 işletme kuruldu

TKDK Erzurum İl Koordinatörü Atilla Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çayır ve meraların kentin yüz ölçümünün yüzde 68'ini oluşturduğu Erzurum'da IPARD 1 programıyla çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yüzde 15, hayvancılık faaliyetlerinde ise yüzde 5 artış kaydedildi." dedi.

IPARD 1'i geçen yıl itibarıyla tamamladıklarını belirten Özlü, "Bu kapsamda Erzurum'a 15 süt üretim tesisi, 9 besi işleme tesisi, 66 tane de çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında kırsal turizm, arıcılık, kültür balıkçılığı gibi tesisler kazandırdık. Bu programla doğrudan ve dolaylı olarak bin 400'e yakın istihdam sağlandı." diye konuştu.

Özlü, bu yıl da IPARD 2'nin devreye girdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"IPARD 2 programında ilk çağrıları aldık, sözleşmeleri bu ay tamamlandı. IPARD 2'nin ikinci çağrısına çıktık. Bu çağrıda da et ve süt işleme tesislerini, meyve-sebze işleme tesislerini, kültür balıkçılığı işleme tesislerini destekleyeceğiz. IPARD 1'de üretim tesisleri kurduk, IPARD 2'de de işleme tesislerine yöneleceğiz. Hayvancılığın merkezi olan Erzurum'a et ve süt tesisi kazandırmayı amaçlıyoruz."

- IPARD sayesinde 3 milyon liralık tesis kurdular

Girişimci Bünyamin Çelik de 3 ortağıyla IPARD 1 kapsamında TKDK'dan aldıkları yaklaşık 2 milyon liralık destekle, 120 başlık damızlık süt inekçiliği tesisi kurduğunu anlattı.

Üretime geçmek için şu an gebe olan hayvanların doğum yapmasını beklediklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Damızlık süt inekçiliği projemizin yüzde 65'i hibeydi. Proje 3 milyon 200 bin liraya mal oldu. Arsayı ve büyükbaş hayvanları biz temin ettik. TKDK inşaat ve ekipmana destek verdi. Simental cinsi 60 büyükbaş hayvanla işe başladık. Günlük ortalama 20 litre süt bekliyoruz. TKDK desteği halen devam ettiriyor. İşletmemiz için ilk adımı 1,5 yıl önce attık. İlk sağımı da 40 gün sonra yapacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı