Erzurum'daki ilk FETÖ davası

Erzurum'daki ilk FETÖ davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" olan, dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan eski Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay B

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada, örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" olan dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan eski Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Murat Yılmaz'ın, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Koçak ve Yılmaz ile avukatları Üzeyir Termeli katıldı.

Darbe gecesi sanıklarla tutuklanan, ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan dönemin Muhabere Şube Müdürü Yarbay Yaşar Buçkun da duruşmada hazır bulundu.

Tanık Buçkun, sanık avukatı Termeli'nin tanık olarak dinlenilmesi yönündeki talebinin mahkemece kabul edilmesi üzerine darbe günü yaşananları anlattı.

Buçkun, 15 Temmuz akşamı önceden planlanan yemek programına katıldıktan sonra evine geçtiğinde muhabere personelinin 23.00'te telefonla aradığını belirterek, emir geldiğini söylediğini anlattı.

Komutanlığa gelip emre baktığını kaydeden Buçkun, "Çok dikkatli bakma şansım olmadı. 3-4 saniye baktıktan sonra geri bıraktım. Nöbetçi personel, evrakla ilgili gerekli işlemleri yapıyordu. Komutanlığa gittiğimde herkesi silahlı gördüm. Ben de elbiselerimi değiştirerek silahımı aldım ancak bir şey yapmadım. Akabinde Albay Mustafa'nın geldiğini gördüm. Bahçede Murat Koçak komutanla konuşuyorlardı ama ben uzak olduğum için ne konuştuklarının duymadım." ifadelerini kullandı.

Koçak'ın söz konusu emir doğrultusunda askerlere hitap ettiğini aktaran Buçkun, "Emir geldiğini, uygunsuz olduğu için yeni bir emir gelmesini beklediklerini söylediğini ve 'İsteyen uyar, istemeyen uymaz' dediğini duydum. Başka da bir şey duymadım." şeklinde konuştu.

Buçkun, Koçak'ın kendisine sadece nizamiyeden personel harici kimsenin alınmaması yönünde emir verdiğini, başka emir vermediğini öne sürdü.

Sanık Yılmaz'ın ise odasına gelerek midesinden rahatsız olduğunu söylediğini anlatan Buçkun, "Murat Yılmaz'ı harekat merkezi etrafında gezerken gördüm ve bir ara odama gelerek istirahat etti. Başka bir şey olmadı aramızda. Odamda iken üzerinde silah yoktu. Onun haricinde darbeye yönelik bir şey yaptığını görmedim." diye konuştu.

Buçkun, sanıkların herhangi bir eylemde bulunduğunu görmediğini ve darbe girişimine katıldıklarını duymadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı", olay tarihinde Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Kurmay Albay Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan, o dönemde Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığında görevli Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Yılmaz, "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, anayasal organlarca sıkıyönetim ilan edilebileceği belirtilmesine rağmen, kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak isimlendiren grup tarafından hazırlanan metinde sıkıyönetim ilan edildiği ve yönetime Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) el koyduğunun yazıldığı, aynı belgenin darbe mahiyetinde bir emir olduğunun görüldüğü aktarılıyor.

Söz konusu emri uygulamak maksadıyla harekete geçen FETÖ/PDY mensuplarınca çeşitli eylemlerde bulunulduğu, eylemler neticesinde birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirilen iddianamede, tüm bu eylemlerin değerlendirilmesi sonucu söz konusu teşebbüsün terör eylemi mahiyetinde olduğu, Koçak ile Yılmaz'ın Erzurum'da örgütün emri doğrultusunda hareket ettiği vurgulanıyor.

Koçak ile Yılmaz'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı