Eski cezaevi mevsimlik işçilere yaşam alanı oldu
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesine hasat için gelen mevsimlik işçiler, kaymakamlık tarafından yeniden düzenlenen eski cezaevinde kalıyor- Sultandağı Kaymakamı Güngör:- "Başbakanlığımızca, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarını
AFYONKARAHİSAR (AA) – MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde kullanılmayan eski cezaevi binası, kaymakamlık tarafından bakım oranımdan geçirilerek, mevsimlik tarım işçilerine tahsis edildi.
Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldığı 2007 yılından beri atıl durumda bulunan Sultandağı Kapalı Cezaevi, kiraz toplama döneminde mevsimlik tarım işçilerine yaşam alanı oldu.
Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan ilçeye kiraz hasadı için gelen işçilerden bir kısmının kaldığı eski cezaevinde, tandır fırını da kuruldu. Ekmek ihtiyaçlarını yöresel yöntemler ile karşılayan işçiler, çadırlar yerine kapalı alanda barınma imkanı buldukları için oldukça memnun.
Sultandağı Kaymakamı Muhammet Emin Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin başta kiraz olmak üzere meyvecilik açısından Türkiye'nin önde gelen yerlerinden biri olduğunu söyledi.
- Her yıl bin 200 civarında mevsimlik tarım işçisi geliyor
İlçeye her yıl bin 200 civarında mevsimlik tarım işçisi geldiğini belirten Güngör, kaymakamlık olarak bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Mevsimlik işçiler gelmeden önce köy muhtarları ve belediye başkanları ile oluşturulan komisyonda yıllık planlamalar yaptıklarını ifade eden Güngör, şunları kaydetti:
"İşçilerin daha korunaklı şekilde barınmalarını sağlamak için çalışma başlattık. Eski cezaevini mevsimlik işçilerin kullanabilmesi için yeniden düzenledik. Belediyemiz tarafından su bağlantısı gerçekleştirildi. Biz de devletimizin imkanları dahilinde en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bu mekanda insani ihtiyaçlar için asgari şartları oluşturmaya gayret ediyoruz. Başbakanlığımızca, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında bize sağlanan ödenekle işçilerimiz gelmeden önce eski cezaevi binasında bir takım bakım, onarım ve tadilatlar yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz."
- 200 kişi kalabiliyor
Güngör, şu anda binada 80 işçinin kaldığını ifade ederek, "Burada 200 kişinin kalabileceği şekilde iyileştirmeler yaptık. Önümüzdeki günlerde gelecek işçilerin olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
Tüm tarım işçilerini kapalı mekanda misafir etme imkanlarının olmadığını aktaran Güngör, şöyle devam etti:
"Yine METİP kapsamında tedarik ettiğimiz çadırlar var. Bu çadırları, kiraz üretiminin yoğun olduğu köylerimizdeki muhtarlara verdik. İşçiler kiraz bahçelerine yakın köy ve beldelerde belirlenen alanlara kurulan bu çadırlarda kalıyor. Bu yıl kiraz rekoltesi bakımından verimli bir sezon geçireceğimizi umuyoruz. İşçi kardeşlerimiz kilometrelerce uzaktan buraya ekmeğini kazanmaya geliyor. Sultandağı'ndaki kiraz üreticilerimizin işçilerimize, işçilerimizin de kiraz toplamaya ihtiyacı var. Bu anlamda inşallah birlik ve beraberlik içerisinde huzurlu bir sezon geçiririz."
Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar da mevsimlik işçilere, hayat şartlarında iyileştirmeler yapmak için kaymakamlığın koordinasyonunda elektrik, su ve ulaşım gibi konularda destek olduklarını vurguladı.
Tarım işçilerinin getirilmesine aracılık eden Mehmet Küznek ise yılın 8 ayında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde pamuk, kiraz ve fındık gibi ürünlerin hasadı için yollarda olduklarını anlattı.
Sultandağı'na da kiraz toplamak için geldiklerine işaret eden Küznek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşçilerimizi maliyetin altında buraya getiriyoruz. Her türlü sıkıntılarını çözmek için uğraşıyoruz. Normal şartlarda 350 kişiyle geliyorduk, ancak yaşanan terör olaylarında dolayı bu yıl sayı düştü. İlerleyen günlerde işçi sayısının artacağını düşünüyorum. Eski cezaevinin bize tahsis edilmesinden çok memnun olduk. Kaymakamımız ve belediye başkanımıza, desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Soğuk ve yağışlı havalarda korunmak daha kolay oluyor."
AA
Kaynak: